Składniki:
Baza sernika
2 opakowania herbatników waniliowych
2 łyżeczki cukru
pół łyżeczki cynamonu
110 gram masła
Masa
2 kremowe białe serki - 190 gram każdy
7 gram żelatyny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka soku z cytryny
pół szklanki cukru
1 1/2 szklanki śmietanki
1/2 szklanki wody
Herbatniki kruszymy, układamy w tortownicy, dodajemy cynamon, 2 łyżeczki cukru, rozpuszczone masło, mieszamy, wkładamy na 10 minut do zamrażalnika.
Wodę podgrzewamy lekko w mikrofalówce, w połowie powoli rozpuszczamy żelatynę, po czym dodajemy pozostałą wodę, studzimy
W misce miksujemy ser, cukier, wanilię i sok z cytryny, powoli dodajemy śmietankę, na końcu żelatynę.
Wylewamy masę na przygotowany spód, odstawiamy na 3 godziny do lodówki. Możemy podawać z owocami, położonymi na wierzchu.