Sekretem majonezu jest dobrej jakości oliwa, dlatego najlepiej jest używać oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Ale jeśli takiej nie macie, można też użyć dobrego oleju.
Składniki:
1 ząbek czosnku
1 jajko
łyżka octu winnego
250 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Sól
Przygotowanie:
Włóż do miski obrany czosnek, całe jajko, łyżkę octu, oliwę i sól.
Umieść blender na dnie, chwytając czosnek i żółtko pod ostrze.
Miksuj bez podnoszenia blendera.
Kiedy zauważysz, że olej łączy się z innymi składnikami, musisz wykonywać ruchy na boki, ale bez podnoszenia blendera od dna.
Gdy większość oleju ulegnie emulgacji, powoli podnoś blender i miksuj dalej, aż powstanie gęsty majonez.
Jeśli ktoś lubi, można dodać odrobinę zielonej pietruszki i zmiksować z pozostałymi składnikami.