Istnieje wiele rodzajów sushi:
- Nigiri - czyli sushi uformowane w dłoni, porcja ryżu z dodatkiem ryby lub owoców morza
- Maki - zwinięty za pomocą bambusowej maty (makis) ryż podawany różnymi dodatkami
- Temaki - maki zwinięte ręcznie, bez użycia makisu, w kształcie stożka, wypełnione ryżem z dodatkiem ryby lub owoców morza
- Gunkanmaki - ryżowe kulki otoczone paskiem glonów w ten sposób, aby tworzyły łódeczkę, ozdobione ikrą łososia lub drobno pokrojoną rybą
- Uramaki - rolowane na odwrót, ryż znajdujący się na zewnątrz ozdobiony jest drobną ikrą lub smażonymi ziarnami sezamu
Podstawowe zasady zrobienia Sushi
Składniki:
- ryż do sushi
- ocet ryżowy
- prasowane algi morskie - nori
- pasta wasabi
- sos sojowy
- marynowany imbir
- składniki nadzienia do wyboru: ogórek zielony, awokado, marynowany łosoś, paluszki krabowe, czerwona papryka, ryba maślana, tuńczyk, krewetki
- Gotujemy ryż na małym ogniu około 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy octu ryżowego, cukru i soli. Miękki, ale nie rozgotowany, ryż zostawiamy do ostygnięcia.
- Wszystkie składniki, które chcemy wykorzystać jako nadzienie, kroimy na cieniutkie paski.
- Na macie bambusowej rozkładamy wodorosty nori.
- Na rozwinięte arkusze nori na 2/3 powierzchni układamy ryż, na nim przygotowane składniki, dodajemy pastę wasabi.
- Całość zawijamy jak rulon dociskając krawędź maty do ryżu.
- Zwiniętą roladę kroimy ostrym nożem na niewielkie kawałki.