Partner: Logo KobietaXL.pl

Składniki na makaron ze szpinakiem i kurczakiem

Aby przygotować makaron ze szpinakiem i kurczakiem nie potrzeba wielu składników. Główne elementy przepisu zawierają się już w samej nazwie dania. Podstawą jest makaron, który może przyjmować różne formy. Do przygotowania tej potrawy najlepiej sprawdza się tagliatelle albo spaghetti. Można też wykorzystać makaron świderki. Dobór produktu mącznego zależy wyłącznie od indywidualnych preferencji smakowych.


Oprócz makaronu do wykonania potrawy potrzebna jest jeszcze pierś z kurczaka oraz szpinak. Ten ostatni może być zarówno świeży, jak i mrożony. W każdym z przypadków smak będzie praktycznie jednakowy.


Przepis na makaron ze szpinakiem i kurczakiem zawiera jeszcze kilka dodatkowych składników, bez których potrawa nie będzie kompletna. Do przygotowania tego dania niezbędne będą:


  • oliwa z oliwek;

  • śmietanka 30%;

  • czosnek;

  • pieprz i sól.


Aby końcowy smak makaronu był jak najlepszy, warto przygotować jeszcze ser, który zostanie starty na wierzchu dania. Dobrym wyborem będzie parmezan lub wyrób o nazwie grana padano, który charakteryzuje się nieco delikatniejszymi nutami smakowymi.

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem – przepis

Przepis na makaron ze szpinakiem i kurczakiem jest prosty, ponieważ zawiera mało składników oraz obejmuje dosłownie kilka kroków. Przygotowanie dania należy rozpocząć od obróbki kurczaka. Pierś należy umyć i osuszyć, aby następnie móc pokroić ją na mniejsze kawałki. Później mięso trzeba przyprawić pieprzem oraz solą.


Tak przygotowanego kurczaka można od razu umieścić na patelni z rozgrzaną oliwą lub olejem. Mięso należy podsmażyć do gotowości, a następnie przełożyć do osobnego naczynia.


Kolejny krok przepisu sugeruje, aby na patelnię wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili należy dodać do niego szpinak. Kiedy zielony dodatek nieco się podsmaży, zaleca się dodanie przypraw. Następnie całość trzeba połączyć z przygotowanym wcześniej mięsem oraz śmietanką. Po wymieszaniu składników powstanie sos, który jest kwintesencją całego dania.


Kiedy sos będzie dochodził na patelni, trzeba jeszcze ugotować makaron. Każdy rodzaj tego produktu ma nieco inne wymagania, a więc szczegóły dotyczące przygotowywania tagliatelle, spaghetti czy świderków trzeba sprawdzić na opakowaniu. Producenci zawsze podają, ile czasu należy gotować dany wyrób, aby był al dente albo miękki. Stopień ugotowania warto dopasować do własnych preferencji smakowych.


Kiedy makaron będzie gotowy i odcedzony, to pozostaje już tylko połączyć go z sosem. Można to zrobić na patelni albo bezpośrednio na talerzu. Przed podaniem całą potrawę trzeba jeszcze oprószyć startym serem.

 
 

Tagi:

przepisy ,  makaron z kurczakiem , 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Powrót