Kurki to grzyby, które zawierają wiele witamin i minerałów. Znajdują się w nich witaminy: A, E, C, PP, D2, B1, B2, oraz wapń, magnez, sód, potas, fosfor, chlor, siarka, żelazo, mangan, fluor,miedź i cynk. Dlatego warto je spożywać, wbrew powszechnym twierdzeniom, że „w grzybach jest tylko woda”.
Kurkuma to bardzo zdrowa, żółta przyprawa zawierająca kurkuminę, substancję o działaniu antynowotworowym, antybakteryjnym, przeciwbólowym i przeciwzapalnym. Może ona również powstrzymać progres wirusa nawet na poziomie molekularnym – wynika z badań przeprowadzonych na George Mason University oraz Johns Hopkins University. Tak więc zupa z kurek z kurkumą to niezwykle smaczny, ale i dobry dla zdrowia posiłek.
Składniki:
- 800 ml wody
- 300 g świeżych kurek
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz c
- kurkuma
Przygotowanie:
Kurki czyścimy, kroimy na kawałki większe okazy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek przeciśnięty przez wyciskarkę. Dodajemy kurki oraz ziemniaki. Smażymy około 10 minut i dolewamy wodę. Gotujemy około 30 minut na wolnym ogniu. Dodajemy sól, pieprz i kurkumę. Miksujemy zupę i podajemy posypaną natka pietruszki.