Podobne artykuły:
Składniki:
- 2 filety dorsza bez skóry
- 1 łyżka kaparów
- 2 pomidory
- 1 żółta papryka
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki likieru Cointreau
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
- Naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Ułożyć filety jeden obok drugiego.
- Kapary pokroić bardzo drobno, czosnek posiekać, pomidory obrane ze skóry i paprykę, oczyścić z pestek, pokroić w bardzo drobną kostkę. Natkę pietruszki również drobno pokroić. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Połączone ze sobą pomidory, paprykę, kapary i pozostałe składniki rozłożyć na filetach dorsza. Skropić likierem Cointreau. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 15-20 minut.
- Rybę podawać na gorąco, z lekko zarumienioną bagietką lub smażonymi ziemniakami, ozdabiając plasterkami cytryny.