Składniki:
Ciasto:
200g mąki pszennej
100g mąki orkiszowej
2 jaja
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g masła
Farsz:
2 jaja ugotowane na twardo
2 kiełbasy polskie
10 śliwek kalifornijskich
Ok. 12 cm kawałek pora
Świeży tymianek
80g sera Lazur
1 łyżka masła
250ml śmietany 22%
2 jaja
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Do malaksera przesiewamy mąki i proszek do pieczenia. Wbijamy jaja, dodajemy kawałki zimnego masła, sól i miksujemy najlepiej pulsacyjnie całość. Następnie przekładamy ciasto na stolnicę, krótko wyrabiamy, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania farszu. Kiełbasę parzymy 10 minut we wrzątku, studzimy i kroimy w ukośne, duże plastry. Śliwki kroimy w paski a por w półplasterki. Rozgrzewamy na patelni łyżkę masła i prażymy na nim krótko por, tylko tle by zmiękł i lekko się zeszklił. Doprawiamy solą i pieprzem i ściągamy z patelni, na tą samą patelnię wrzucamy pokrojoną kiełbasę i krótko ją smażymy aż zrobi się lekko brązowa. Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na grubość 5-7 mm, wykładamy nim spód i boki tortownicy. Nakłuwamy, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy ceramiczne kulki. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Następnie ściągamy papier, układamy na cieście por, kiełbasę, śliwki kalifornijskie, kawałki sera i jaja pokrojone na ćwiartki, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i listkami tymianku. Śmietanę dokładnie mieszamy z jajami i zalewamy tartę. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na ok. 45 minut. Podajemy na ciepło lub zimno.
Czas przygotowania 1,5 h, porcja na 8 osób.