Figa - owoc figowca, drzewa osiągającego 6 m wysokości. Kiedyś figi uprawiano głównie w Azji Mniejszej i obszarach klimatu tropikalnego, obecnie spotykamy je także w mocno nasłonecznionych regionach Europy.
Owoce długości do 8 cm są kuliste lub gruszkowate, o skórce od zielonej do ciemnofioletowej. Ich miąższ ma kolor od jasnożółtego po ciemnoczerwony. Miękki, bardzo słodki, soczysty, wypełniony drobnymi pestkami. Miąższ zawiera dużo fruktozy, sporo witaminy A i C, substancje mineralne i węglowodany. Dojrzałe figi rozpoznajemy po białym nalocie na skórce.
Świeże, dojrzałe figi można jeść w całości. Można też robić z nich konfitury, przetwory oraz suszyć. Są doskonałym dodatkiem do ciast i deserów. Pasują do drobiu, wieprzowiny i dziczyzny. Najczęściej mamy do czynienia z figami suszonymi.
Świeże, dojrzałe figi można jeść w całości. Można też robić z nich konfitury, przetwory oraz suszyć. Są doskonałym dodatkiem do ciast i deserów. Pasują do drobiu, wieprzowiny i dziczyzny. Najczęściej mamy do czynienia z figami suszonymi.
Tarta z kozim serem i figami
Składniki:
- 8 fig
- 10 dag twarogu koziego
- 25 dag mrożonego francuskiego ciasta
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- oliwa
- do dekoracji: kilka truskawek i listki mięty
- Mrożonym ciastem wykładamy formę do tarty, którą wcześniej smarujemy masłem.
- Na tartę układamy pokruszony kozi ser. Na wierzch ciasta układamy pokrojone w ćwiartki i plastry figi. Skrapiamy oliwą, dodajemy do smaku sól i pieprz.
- Tartę pieczemy 15-20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia na kilka minut.
- Tartę ozdabiamy plasterkami truskawek i listkami mięty.