Partner: Logo KobietaXL.pl
Składniki:
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 150 g masła
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 250 g sera ricotta
  • 6 łyżek mąki
  • 4 jaja
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • 4 łyżki dżemu pomarańczowego
  • 30 g czarnej, gorzkiej czekolady
  • 30 g białej czekolady
Przygotowanie:
  1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Natłuścić tortownicę.
  2. Orzechy i migdały posiekać niezbyt drobno i delikatnie opiec.
  3. Utrzeć masło z 1/2 szklanki cukru, aż otrzymamy lekki krem. Dodać żółtka, mąkę, skórkę pomarańczową, ser ricotta, likier, orzechy i migdały. Wszystkie składniki wymieszać.
  4. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodać pozostały cukier, połączyć ostrożnie z ciastem.
  5. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec ok. 30 minut. Zostawić do ostygnięcia.
  6. Dżem lekko podgrzać i posmarować nim wierzch ciasta. Ozdobić orzechami, migdałami i drobno pokrojoną czekoladą białą i czarną.
 
 

Tagi:

przepisy ,  ciasto ,  migdały ,  orzechy , 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Powrót