Składniki:
- 1/2 szklanki migdałów
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 150 g masła
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 250 g sera ricotta
- 6 łyżek mąki
- 4 jaja
- starta skórka z 1 pomarańczy
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
- 4 łyżki dżemu pomarańczowego
- 30 g czarnej, gorzkiej czekolady
- 30 g białej czekolady
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Natłuścić tortownicę.
- Orzechy i migdały posiekać niezbyt drobno i delikatnie opiec.
- Utrzeć masło z 1/2 szklanki cukru, aż otrzymamy lekki krem. Dodać żółtka, mąkę, skórkę pomarańczową, ser ricotta, likier, orzechy i migdały. Wszystkie składniki wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodać pozostały cukier, połączyć ostrożnie z ciastem.
- Ciasto przełożyć do tortownicy i piec ok. 30 minut. Zostawić do ostygnięcia.
- Dżem lekko podgrzać i posmarować nim wierzch ciasta. Ozdobić orzechami, migdałami i drobno pokrojoną czekoladą białą i czarną.
Tagi:
przepisy
, ciasto
, migdały
, orzechy
,
Zapraszamy do komentowania i udostępniania na:
Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.
Polecane artykuły:
Podobne artykuły: