Owoce maliny są czerwone lub żółte, słodkie i bardzo aromatyczne. Najsmaczniejsze na surowo, chociaż równie dobre w postaci przetworów: soków, dżemów, konfitur.
Owoce malin ze względu na zawartość kwasu elagowego, charakteryzującego się właściwościami antybakteryjnymi, wspomagają leczenie przeziębień. Znane jest również ich działanie uspakajające, przeciwbólowe i obniżające ciśnienie krwi. Jednym słowem bardzo zdrowe!
Owoce malin ze względu na zawartość kwasu elagowego, charakteryzującego się właściwościami antybakteryjnymi, wspomagają leczenie przeziębień. Znane jest również ich działanie uspakajające, przeciwbólowe i obniżające ciśnienie krwi. Jednym słowem bardzo zdrowe!
Sorbet malinowy
Składniki:
- 8 szklanek malin, świeżych lub mrożonych
- 2 szklanki wody
- 1,5 szklanki cukru
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- Do dużego garnka wlać 1 szklankę wody i wrzucić maliny. Doprowadzić całość do wrzenia, zmniejszyć ogień. Gotować na małym ogniu do chwili, aż z owoców zrobi się papka. Przetrzeć przez sito. Do przetartych owoców dodać 1 szklankę wody.
- Do owoców dodać cukier i sok z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia. Wystudzić.
- Przelać masę malinową do foremki i zamrażać.
- Od czasu do czasu mrożoną masę mieszać wygładzając, aż nabierze mazistą konsystencję.
- Sorbet można podawać z gałką lodów waniliowych.