Podobne artykuły:
Cytryna (Citrus limon) - roślina z rodziny rurowatych o jagodowych podłużnych owocach pokrytych żółtą woskowatą skórką. Żółty miąższ ma kwaśny smak i intensywny zapach.
cytryny
Miąższ podzielony na segmenty. Cytryny pochodzą z Południowych Himalajów. Drzewka te uprawiano od ok. 500 r. p.n.e. w Chinach. Do Europy dotarły w XIII wieku. Obecnie uprawiane są w Ameryce Południowej i Środkowej oraz w Azji.
KONFITURA CYTRYNOWA
Składniki:
- 1 kg cytryn
- 1 kg cukru
- 2 szklanki miodu
- Cytryny parzymy, połowę obieramy. Kroimy na części.
- W rondlu rozpuszczamy połowę cukru i wrzucamy cytryny.
- Cytryny smażymy na wolnym ogniu. Powoli dodajemy resztę cukru, potem miód.