Partner: Logo KobietaXL.pl

Kuchnia pełna sezonowych warzyw to marzenie każdego kucharza, zwłaszcza jeśli mamy na myśli jesienne warzywa, które kuszą nie tylko kolorem, ale także mnogością możliwości kulinarnych. Ale jak gotować zdrowo i apetycznie, wykorzystując przy tym sezonowe warzywa? Odpowiedzi udzielają dietetycy i piłkarze FC Barcelona, wyjawiając nam co jedzą piłkarscy mistrzowie. Skorzystaj z podpowiedzi i przygotuj dla całej rodziny rozgrzewającą zupę z kurczaka i soczewicy, ciasto marchewkowe oraz dip z pieczonych buraków. Brzmi skomplikowanie? Nic bardziej mylnego! Poniżej podpowiadamy, jak szybko przygotować te smaczne dania dla całej rodziny, które nie tylko rozgrzeją, ale zapewnią również odpowiednią dawkę witamin i mikroelementów. Na początek rozgrzewająca zupa z kurczaka i soczewicy. Ta bogata w białko, potas i kwas foliowy roślina strączkowa dostępna jest w trzech wersjach kolorystycznych (czerwona, zielona oraz czarna) i smakuje wybornie w każdym daniu. Dodatkowo zawartość witaminy A i K oraz wapnia i magnezu czyni z niej idealne składnik do wykorzystania podczas przygotowywania obiadów dla całej rodziny. Jak zatem przygotować jesienną zupę na bazie soczewicy?

 

Do zupy z kurczaka i soczewicy potrzebujesz:

Składniki:

200g zielonej soczewicy

250g wywaru z kurczaka

1 litr wody

2 filety z piersi kurczaka

2 pomidory

1 cebula

2 selery

2 marchewki

liść laurowy

pietruszka do smaku

 

Soczewicę ugotuj, odcedź i przepłucz zimną wodą. Na dużym ogniu gotuj mieszankę wody i bulionu, a następnie dodaj kurczaka i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Posiekaj cebulę, pomidory, seler, marchew i pietruszkę, a następnie dodaj do przygotowanego wcześniej wywaru. Przełóż również soczewicę, wszystko dopraw liściem laurowym. Doprowadź do wrzenia, a następnie duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 45-50 minut. Do przygotowanych wcześniej miseczek przełóż rozdrobnionego kurczaka i zalej zupą. Posyp świeżą pietruszką do smaku.

Po sycącej zupie warto zaopatrzyć się w przekąski, które pomogą załagodzić apetyt na niezdrowe słodycze. Mamy dla was dwie propozycje dań z sezonowych warzyw idealne na jesienne popołudnia i wieczory, które trafią w gusta zarówno wielbicieli wytrawnych przysmaków jak i łasuchów marzących o słodkościach – dip z pieczonych buraków i ciasto marchewkowe. Buraki to warzywa bogate w witaminy i mikroelementy, dzięki którym wzmocnimy odporność. Potrawy z buraka są nie tylko smaczne i mają bajeczny kolor, ale są także niesamowicie łatwe do przygotowania.

 

buraki

 

Do przygotowania dipu z pieczonych buraków potrzebujesz:

Składniki:

4 duże buraki

szczypta zmielonego kminku

300 g ciecieżycy

 

30 ml soku z cytryny

1 ząbek czosnku

80 ml tahini

80 g orzechów włoskich

100 g sera feta

pieczywo pełnoziarniste

sól i pieprz

 

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Buraki zawiń w papier do pieczenia i umieść na blasze. Piecz przez godzinę aż zmiękną. Następnie obierz je i pokrój w grube plastry. W blenderze umieść buraki, ciecierzycę, sok z cytryny, czosnek, orzechy włoskie, kminek i tahini, a następnie blenduj aż do uzyskania gładkiej masy. Dopraw solą, pieprzem i fetą do smaku. Podawaj z pełnoziarnistym pieczywem.

Dla amatorów słodkości mamy natomiast ciasto marchewkowe, które będzie idealnym rozwiązaniem zarówno jako przysmak do kawy podczas wieczorów z książką lub w formie zdrowej słodkości na spotkanie rodzinne. Marchew to źródło beta-karotenu odpowiedzialnego za właściwe funkcjonowanie wzroku, przeciwutleniaczy i luteiny, a także witamin C i B6. To magiczne warzywo sprawdza się nie tylko w koktajlach i zupach, ale jest idealnym składnikiem ciast i deserów. Jak zatem przygotować ten zdrowy wypiek?

 

ciasto machewkowe

 

Do przygotowania ciasta marchewkowego potrzebujesz:

Składniki:

2 jajka

150 ml oleju słonecznikowego

200 g startej marchwii

200 g mąki

50 g orzechów

100 g rodzynek

150 g czerwonej fasoli z puszki

2 łyżeczki cynamonu

startą skórkę pomarańczy

szczyptę zmielonej gałki muszkatułowej

 

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Wymieszaj jajka, cukier i olej. Przesiej mąkę, gałkę muszkatołową, cynamon i dodaj do pozostałych składników. Wymieszaj aż do uzyskania jednolitej masy, a następnie dodaj startą skórkę pomarańczową, marchew, rodzynki i posiekane orzechy włoskie. Mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość wlej do lekko natłuszczonej blachy. Piecz przez 45-55 min. Smacznego!

Przepisy pochodzą z akcji Beko #Jedzjakmistrz.

Więcej przepisów na proste dania dla dzieci znajdziesz na www.beko.pl/jedzjakmistrz

Tagi:

przepisy ,  buraki ,  zupa marchewkowa ,  kurczak ,  ciecierzyca , 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Powrót