Kuchnia pełna sezonowych warzyw to marzenie każdego kucharza, zwłaszcza jeśli mamy na myśli jesienne warzywa, które kuszą nie tylko kolorem, ale także mnogością możliwości kulinarnych. Ale jak gotować zdrowo i apetycznie, wykorzystując przy tym sezonowe warzywa? Odpowiedzi udzielają dietetycy i piłkarze FC Barcelona, wyjawiając nam co jedzą piłkarscy mistrzowie. Skorzystaj z podpowiedzi i przygotuj dla całej rodziny rozgrzewającą zupę z kurczaka i soczewicy, ciasto marchewkowe oraz dip z pieczonych buraków. Brzmi skomplikowanie? Nic bardziej mylnego! Poniżej podpowiadamy, jak szybko przygotować te smaczne dania dla całej rodziny, które nie tylko rozgrzeją, ale zapewnią również odpowiednią dawkę witamin i mikroelementów. Na początek rozgrzewająca zupa z kurczaka i soczewicy. Ta bogata w białko, potas i kwas foliowy roślina strączkowa dostępna jest w trzech wersjach kolorystycznych (czerwona, zielona oraz czarna) i smakuje wybornie w każdym daniu. Dodatkowo zawartość witaminy A i K oraz wapnia i magnezu czyni z niej idealne składnik do wykorzystania podczas przygotowywania obiadów dla całej rodziny. Jak zatem przygotować jesienną zupę na bazie soczewicy?
Do zupy z kurczaka i soczewicy potrzebujesz:
Składniki:
200g zielonej soczewicy
250g wywaru z kurczaka
1 litr wody
2 filety z piersi kurczaka
2 pomidory
1 cebula
2 selery
2 marchewki
liść laurowy
pietruszka do smaku
Soczewicę ugotuj, odcedź i przepłucz zimną wodą. Na dużym ogniu gotuj mieszankę wody i bulionu, a następnie dodaj kurczaka i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Posiekaj cebulę, pomidory, seler, marchew i pietruszkę, a następnie dodaj do przygotowanego wcześniej wywaru. Przełóż również soczewicę, wszystko dopraw liściem laurowym. Doprowadź do wrzenia, a następnie duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 45-50 minut. Do przygotowanych wcześniej miseczek przełóż rozdrobnionego kurczaka i zalej zupą. Posyp świeżą pietruszką do smaku.
Po sycącej zupie warto zaopatrzyć się w przekąski, które pomogą załagodzić apetyt na niezdrowe słodycze. Mamy dla was dwie propozycje dań z sezonowych warzyw idealne na jesienne popołudnia i wieczory, które trafią w gusta zarówno wielbicieli wytrawnych przysmaków jak i łasuchów marzących o słodkościach – dip z pieczonych buraków i ciasto marchewkowe. Buraki to warzywa bogate w witaminy i mikroelementy, dzięki którym wzmocnimy odporność. Potrawy z buraka są nie tylko smaczne i mają bajeczny kolor, ale są także niesamowicie łatwe do przygotowania.
Do przygotowania dipu z pieczonych buraków potrzebujesz:
Składniki:
4 duże buraki
szczypta zmielonego kminku
300 g ciecieżycy
30 ml soku z cytryny
1 ząbek czosnku
80 ml tahini
80 g orzechów włoskich
100 g sera feta
pieczywo pełnoziarniste
sól i pieprz
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Buraki zawiń w papier do pieczenia i umieść na blasze. Piecz przez godzinę aż zmiękną. Następnie obierz je i pokrój w grube plastry. W blenderze umieść buraki, ciecierzycę, sok z cytryny, czosnek, orzechy włoskie, kminek i tahini, a następnie blenduj aż do uzyskania gładkiej masy. Dopraw solą, pieprzem i fetą do smaku. Podawaj z pełnoziarnistym pieczywem.
Dla amatorów słodkości mamy natomiast ciasto marchewkowe, które będzie idealnym rozwiązaniem zarówno jako przysmak do kawy podczas wieczorów z książką lub w formie zdrowej słodkości na spotkanie rodzinne. Marchew to źródło beta-karotenu odpowiedzialnego za właściwe funkcjonowanie wzroku, przeciwutleniaczy i luteiny, a także witamin C i B6. To magiczne warzywo sprawdza się nie tylko w koktajlach i zupach, ale jest idealnym składnikiem ciast i deserów. Jak zatem przygotować ten zdrowy wypiek?
Do przygotowania ciasta marchewkowego potrzebujesz:
Składniki:
2 jajka
150 ml oleju słonecznikowego
200 g startej marchwii
200 g mąki
50 g orzechów
100 g rodzynek
150 g czerwonej fasoli z puszki
2 łyżeczki cynamonu
startą skórkę pomarańczy
szczyptę zmielonej gałki muszkatułowej
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Wymieszaj jajka, cukier i olej. Przesiej mąkę, gałkę muszkatołową, cynamon i dodaj do pozostałych składników. Wymieszaj aż do uzyskania jednolitej masy, a następnie dodaj startą skórkę pomarańczową, marchew, rodzynki i posiekane orzechy włoskie. Mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość wlej do lekko natłuszczonej blachy. Piecz przez 45-55 min. Smacznego!
Przepisy pochodzą z akcji Beko #Jedzjakmistrz.
Więcej przepisów na proste dania dla dzieci znajdziesz na www.beko.pl/jedzjakmistrz