Partner: Logo KobietaXL.pl

Złocisty kolor, charakterystyczny zapach i pyszny, niepowtarzalny smak sprawiają, że obok rosołu nie można przejść obojętnie. Polacy przygotowują ten wywar na rozmaite okazje wiedząc, że jest pyszny i korzystnie wpływa na ich zdrowie.

Nie ma lepszego sposobu na rozgrzanie w zimny dzień niż talerz gorącego rosołu. Jego regularne jedzenie może wzmacniać odporność organizmu. Jeśli zdarzy nam się jednak zachorować, miska ciepłego bulionu skutecznie pozwala nam znosić trudy chorowania. Rosół ugotowany na chudym mięsie np. kurczaku lub indyku, jest sycący, ale nie ma wielu kalorii.

Jego szklanka zawiera zaledwie 72 kcal, a miseczka lub talerz rosołu ugotowany z dużą ilością włoszczyzny dostarcza niezbędnych witamin i minerałów. Najważniejsze z nich to fosfor i wapń oraz niezbędny dla kości i zębów, wspomagający serce i układ nerwowy magnez, a także regulujący gospodarkę wodną i ciśnienie krwi potas. Ukochana przez Polaków zupa zawiera w sobie również mnóstwo żelaza, beta karotenu czy witamin E i A. Nie można także zapomnieć o białku pochodzącym z mięsa i witaminie C zawartej w koperku, kolendrze lub pietruszce.

Rosołem zachwycają się także mieszkańcy innych krajów doceniając jego walory smakowe i zdrowotne. Przepisem na swój ulubiony rosół ze zdrowym twistem podzielili się w ramach akcji Beko #JedzJakMistrz również dietetycy i piłkarze FC Barcelona, a wszystko po to, aby pokazać rodzicom i dzieciom, że ich ulubione potrawy mają też zdrową odsłonę. Weź przykład z hiszpańskich mistrzów i zaproponuj rodzinie nową wersję ich ulubionej zupy.


Do przygotowania rosołu ze zdrowym twistem potrzebujesz:

Składniki:

700 g piersi kurczaka bez skóry

4 średniej wielkości marchewki

1 cebula

1-2 ząbki czosnku

3 łodygi selera

2 łyżki oliwy z oliwek

500 ml wody

szczypta suszonego rozmarynu

2 liście laurowe

szczypta soli

makaron (w zależności od ilosci osób, paczka lub pół)

20 g pietruszki

łyżka soku z cytryny

W dużym garnku podgrzej oliwę z oliwek, a następnie włóż kurczaka, marchew, cebulę, seler oraz czosnek i podsmażaj około 5 minut. Dodaj wodę, rozmaryn i liście laurowe. Przykryj i gotuj przez 40 minut, tak aby warzywa zmiękły, a wywar nabrał ładnego, złocistego koloru. Dodaj sól, a ugotowanego kurczaka wyjmij i odstaw do ostygnięcia, tak abyś potem mogła pokroić go na drobniejsze kawałki. W międzyczasie dodaj do wywaru makaron i gotuj na dużym ogniu przez około 10 minut. Wystudzonego i pokrojonego kurczaka skrop sokiem z cytryny, a następnie ułóż w miseczkach i zalej wywarem z makaronem. Podawaj na ciepło z posiekaną natką pietruszki na wierzchu. Smacznego!

Przepisy pochodzą z akcji Beko #Jedzjakmistrz.

 

Tagi:

przepisy ,  zupa ,  rosół , 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Powrót