Świąteczne jajka faszerowane pasztetem i pieczarkami
Składniki:
- 10 jajek
- 250 g miękkiego pasztetu
- 5 pieczarek
- 2 małe cebule
- olej rzepakowy
- sól, pieprz i słodka papryka do smaku
- 2 łyżki majonezu dekoracji
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Wyciągnąć żółtka i przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem. Cebulę drobno posiekać i delikatnie podsmażyć na rozgrzanym oleju. Pieczarki umyć i dokładnie osuszyć ręcznikiem kuchennym. Pokroić na drobno. Dodać drobno pokrojone pieczarki do cebuli i chwilę smażyć.
Do wcześniej rozgniecionych żółtek dodać pasztet, dokładnie wymieszać. Dodać usmażone pieczarki i cebulę, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Na koniec połówki jajek wypełnić farszem i udekorować majonezem.