Składniki:
około 0.5 kg mięsa wołowego
2 laski kiełbasy śląskiej z kurczaka marki Konspol
20 dag boczku wędzonego w kawałku
2 marchewki
1 pietruszka (razem z natką)
1 cebula
1 mały seler
2 średnie ogórki kiszone
1 ziemniak
1 mała papryczka chili
1 cytryna
opakowanie czarnych oliwek
1 papryka czerwona
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 ząbki czosnku
przyprawy wedle uznania: liść laurowy, majeranek, papryka słodka, sól i pieprz
odrobina cukru
Przygotowanie:
Kiełbasę śląską z kurczaka, mięso wołowe i boczek kroimy w kostkę. Wrzucamy je do garnka, dodajemy liście laurowe i zalewamy wodą. Gotujemy całość przez około 40 minut na małym ogniu. W tym samym czasie szykujemy warzywa. Marchew, pietruszkę, seler, papryczkę chili, ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę, ziemniaki w grubszą. Wszystkie warzywa wrzucamy do gotującego się mięsa i gotujemy do miękkości. Następnie pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, garść oliwek oraz pokrojoną w plasterki cytrynę. Zupę gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Całość doprawiamy do smaku majerankiem, papryką słodką, solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Na koniec dorzucamy posiekaną świeżą pietruszkę oraz zabielamy łyżką kwaśnej śmietany.