Składniki 4-6 porcji):
· 1 kg pieczarek
· 1 puszka soczewicy Happy Frucht
· 1 średnia cebula
· 2 łyżki masła
· wywar z warzyw lub z warzyw i mięsa, np. kurczaka (ok. 2,5 litra)
· 500 g mięsa mielonego z kurczaka
· 1 jajko M
· 4 ząbki czosnku
· 1 łyżeczka papryki słodkiej
· 1/3 łyżeczki papryki ostrej
· 3 łyżki otrębów owsianych
· olej Rapso
· świeży tymianek lub cząber
· sól, pieprz
Składniki kluseczki:
· ok. 1 szklanka mąki pszennej
· 1 jajko M
· 1 żółtko
· 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie zupy:
1. Ugotuj bulion (warzywny lub z mięsem).
2. Pieczarki oczyść lub obierz, pokrój w plasterki.
3. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
4. Rozgrzej na dużej patelni 2 łyżki oleju Rapso.
5. Przełóż na patelnię cebulę i zeszklij ją. Dodaj pieczarki oraz szczyptę soli, wymieszaj. Duś, aż pieczarki osiągną lekko brązowy kolor.
6. Dodaj do wywaru soczewicę oraz grzyby i gotuj kilka minut, następnie dopraw do smaku
Wykonanie pulpecików:
1.Mięso przełóż do miski i dodaj do niego jajko, paprykę w proszku (ostrą i słodką), ok. 1 łyżeczki soli, starty czosnek oraz otręby.
3. Całość wymieszaj i odstaw na 15 minut, aby otręby napęczniały.
4. Po tym czasie uformuj małe pulpeciki i smaż je ze wszystkich stron na oleju Rapso, na średnim ogniu.
5. Serwuj tak jak na zdjęciu, czyli nadziane na wykałaczkę, lub po prostu włożone do talerza wraz z zupą.
Wykonanie kluseczek:
1. Wymieszaj wszystkie składniki podane w przepisie na kluseczki. Uzyskane w ten sposób ciasto musi być bardzo twarde. Jego konsystencję regulujemy dosypując mąki.
3. Uformuj kulę i zetrzyj ją na tarce z dużymi oczkami.
4. Kluseczki przesyp na stolnicy mąką i pozostaw do podeschnięcia.
5. Gotuj we wrzątku 2–3 minuty i podawaj wraz z zupą i ziołami.