Podobne artykuły:
Ta niepozorna siostra słodkiej papryki nadająca pikantny smak potrawom już 3 lipca obchodzi swoje międzynarodowe święto. To doskonały pretekst do tego, by przygotować smakowite dania z jej wykorzystaniem.
Pikantne smaki
Pod ogólnym pojęciem papryczek chili kryje się wiele ich rodzajów i odmian. Różnią się one od siebie rozmiarem, kształtem, a przede wszystkim stopniem ostrości. Wszystkie jednak wykorzystywane są jako wyrazista i pikantna przyprawa. Wśród niemal 100 rodzajów odmian papryczek najpopularniejsze są m.in. jalapeno czy peperoni, które ze względu na bardzo ostry smak zazwyczaj spożywa się w małych ilościach. Można spożywać je w wersji marynowanej, suszonej, a co odważniejsi mogą jeść je na surowo. Papryczki idealnie sprawdzają się jako dodatek do dań mięsnych, sosów, sałatek czy jako przystawka. Sprawdźcie, jakie ogniste potrawy można przygotować z ich wykorzystaniem. Podpowiadamy.
Kurczak curry z papryczkami chili
Składniki:
- 1 opakowanie fileta z piersi kurczaka marki Konspol
- 250 ml śmietany 18 %
- 150 ml mleczka kokosowego
- 1 – 2 łyżki curry w proszku
- 1 łyżka kurkumy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 4 cm drobno posiekanego korzenia imbiru
- 1/2 łyżeczki cukru, najlepiej brązowego
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny lub limonki
- 1 łyżka soku z cytryny, limonki lub pomarańczy
- olej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Filet z piersi kurczaka marki Konspol myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Posypujemy je solą oraz obficie pieprzem. W misce mieszamy posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chilli, posiekany imbir, sok i skórkę z cytryny oraz jedną łyżkę oleju. W takim zestawie przypraw marynujemy kurczaka i pozostawiamy na około 5 minut. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i delikatnie szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztkami marynaty i smażymy na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy cukier, curry oraz kurkumę. Całość dokładnie mieszamy i smażymy przez około 1 minutę. Na koniec dodajemy śmietanę i mleczko kokosowe. Gotujemy dalej przez kolejne 4-5 minut, często mieszając. Doprawiamy do smaku pieprzem cayenne oraz solą. Gorące curry podajemy z ryżem.
Piekielna meksykańska pizza
Składniki:
- 4-5 plasterków polędwicy wędzonej z kurczaka NATURA firmy Konspol
- 400 g mąki pszennej
- 240 ml ciepłej wody
- jedno opakowanie drożdży
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- kilka papryczek jalapeno
- 1 puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki świeżych ziół (dowolne: koperek, natka, bazylia, oregano, inne które macie)
- 15-20 pieczarek
- garść pomidorków koktajlowych
- połowa cebuli
- 1 szklanka startego sera
- sól, pieprz, oregano
- 2 łyżki oliwy lub oleju do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę, ciepłą wodę, drożdże, 1 łyżkę oliwy z oliwek, pół łyżeczki soli dodajemy do miski i wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie a jednolite. Następnie odstawiamy je w zaciemnionym miejscu na około 30 minut do wyrośnięcia. W tym samym czasie szykujemy sos – blendujemy puszkę pomidorów, czosnek i zioła, po czym doprawiamy pieprzem i solą. Na blacie oprószonym mąką formujemy pizzę z ciasta. Tak przygotowaną przekładamy na blachę do pieczenia i smarujemy sosem. Ser ścieramy na tarce, pieczarki obieramy i kroimy w okręgi, cebulę w piórka, a polędwicę wędzoną z kurczaka firmy Konspol w mniejsze plasterki. Polędwicę wędzoną z kurczaka NATURA firmy Konspol, pieczarki, papryczki jalapeno, cebulę i pomidorki koktajlowe układamy na pizzy. Doprawiamy pieprzem, solą i oregano. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220-230°C przez 12-15 minut. Pod koniec pieczenia posypujemy startym żółtym serem.