Składniki:
Ciasto:
• 1½ szklanki mąki pszennej
• ½ kostki masła
• żółtko
• łyżka śmietany 18%
• szczypta soli
Farsz:
• 3 Kiełbaski Ślązaczki marki Berger
ser mozzarella
• 6 pomidorków koktajlowych
• ½ szklanki śmietany 30%
• białko z jednego jajka
• 2 ząbki czosnku
• świeża bazylia do dekoracji
Wykonanie:
Mąkę przesiać, a następnie zagnieść z żółtkiem, pokrojonym masłem, śmietaną i solą, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto owinąć folią i włożyć na 15 min do zamrażalnika. Kiełbaski i mozzarellę pokroić w kostkę, pomidorki koktajlowe na ćwiartki. Śmietanę wymieszać z białkiem, doprawić solą, pieprzem oraz czosnkiem. Wysmarowane tłuszczem foremki tartaletek wyłożyć cienką warstwą ciasta. Piec 10 min w temperaturze 200 stopni. Następnie wyjąć foremki i wypełnić je kiełbasą, pomidorkami
i mozzarellą. Całość zalać śmietaną z białkiem, a następnie ponownie umieścić w piekarniku na 15 min. Tartaletki można podawać na ciepło lub zimno, z delikatnym sosem czosnkowym oraz świeżą bazylią.