Glazurowany ananas z serkiem kremowym i orzechami pinii |
Składniki: |
|
Obieramy ananasa i wydrążamy środek. Kroimy miąższ w grube plastry i smarujemy je przy pomocy pędzelka miodem. Układamy na rozgrzanym ruszcie. Gdy zacznie się rumienić, przekładamy na drugą stronę. W tym czasie łyżką nakładamy serek kremowy, aby miał szansę delikatnie rozpuścić się na rozgrzanym ananasie. Po zarumienieniu drugiej strony przekładamy na talerz, posypujemy orzechami pinii i przyozdabiamy listkami świeżej melisy. Polej sokiem cytryny, aby przełamać słodki smak dania. |
Sałata z brzoskwiniami BBQ
|
Składniki: |
|
Brzoskwinie przekrawamy na połówki i usuwamy pestki. Układamy na rozgrzanym ruszcie. Na talerzu wykładamy świeży, umyty szpinak, na nim kładziemy ugrillowane owoce. Całość posypujemy orzechami włoskimi, rozdrobnionym serem kozim i polewamy octem balsamicznym. |
Grillowana gruszka z kremowym serem i chrupiącym, orzechowym akcentem |
Składniki: |
|
Ser camembert zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na rozgrzanym ruszcie. Gruszkę kroimy w ósemki i kładziemy na grillu obok sera. Po zrumienieniu gruszek przekładamy je na talerze wyłożony świeżą, umytą rukolą. Posypujemy orzechami włoskimi. Całość polewamy syropem z agawy. Ser pleśniowy odwijamy z folii aluminiowej i układamy na gruszkach. Po przekrojeniu skorupki roztopiony ser rozleje się po słodkich gruszkach stanowiąc smaczny kontrast smaków. |