Pyszny obiad z lasu
Wczesna, słoneczna jesień to idealny czas na grzybobranie. To właśnie wtedy wszyscy amatorzy, jak i wprawieni grzybiarze zbierają piękne i dorodne borowiki, maślaki, kurki czy kanie. Najlepiej smakują podsmażone z masłem, które podkreśli ich aromat i wzbogaci smak potraw. Pamiętajmy jednak, że grzyby są ciężkostrawne, dlatego warto dodać do nich odrobinę przypraw. Majeranek, tymianek czy kminek – nie tylko nadadzą im wyjątkowego charakteru, ale i sprawią, że danie będzie bardziej lekkostrawne.
Jeśli planujecie weekendową wyprawę na grzyby, koniecznie sprawdźcie nasze przepisy na zapiekane ziemniaki z farszem z podgrzybków i pieczoną kiełbasę w sosie pieczarkowo-borowikowym. Palce lizać!
Zapiekany ziemniak w mundurku z podgrzybkami
Składniki:
1 duży ziemniak
1/2 laski kiełbasy śląskiej z kurczaka marki Konspol
5 -6 większych podgrzybków
1 mała cebula
1 łyżka masła
3 łyżki śmietany 30%
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, lubczyk, papryka słodka
posiekany szczypiorek do posypania
starty ser żółty do posypania
Przygotowanie:
Grzyby myjemy i kroimy w mniejsze części, a cebulę oraz kiełbasę śląską z kurczaka marki Konspol w kostkę. Przez chwilę podsmażamy całość na maśle, a następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. Potem dodajemy śmietanę, doprawiamy przyprawami do smaku i dusimy jeszcze 10 minut. W dalszej kolejności szykujemy ziemniaka – wydrążamy go do kształtu miseczki, następnie układamy go w naczyniu żaroodpornym, posypujemy odrobiną soli. Do tak przygotowanego ziemniaka nakładamy zrobiony już wcześniej sos grzybowy. Na dno naczynia wlewamy około 100 ml wody i pieczemy w temperaturze 180°C przez około godzinę. Po wyjęciu z piekarnika ziemniaka posypujemy startym żółtym serem oraz posiekanym szczypiorkiem.
Pieczona kiełbasa w sosie pieczarkowo-borowikowym z pietruszką
Składniki:
ok. 30 dag pieczarek
5-6 borowików
Kiełbasa Śląska z kurczaka marki Konspol
1 cebula
wiązka natki pietruszki
2 kulki ziela angielskiego
1 liść laurowy
przyprawy: sól, pieprz, oregano, tymianek
1 łyżka mąki
olej do smażenia
Przygotowanie:
Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz pokrojone w plasterki pieczarki i borowiki. Kiełbasę Śląską z kurczaka marki Konspol układamy w osobnym garnku. Dodajemy ziarna ziela angielskiego, liść laurowy oraz podsmażone grzyby z cebulą. Całość zalewamy wodą (do zakrycia kiełbasy) i gotujemy wszystko przez około 15 minut. Następnie w zimnej wodzie (około ¾ kubka) rozpuszczamy łyżkę mąki, mieszamy, wlewamy do sosu i zagotowujemy. Całość doprawiamy do smaku. Na koniec posypujemy kiełbasę posiekaną natką świeżej pietruszki.
Smacznego!