Składniki:
4 żeberka wieprzowe
2 laski kiełbasy Śląskiej z kurczaka marki Konspol
100 g surowego boczku
300 g kiszonej kapusty
4 większe ziemniaki
1 litr zimnej wody
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
natka pietruszki
1 łyżka masła lub oleju
1 łyżka mąki
przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego
Przygotowanie:
Żeberka płuczemy, rozdzielamy na mniejsze części, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, solimy i gotujemy. Gdy na wierzchu pojawią się szumy, należy je zebrać, po czym zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez pół godziny.
W dalszej kolejności obieramy marchewkę, pietruszkę i seler, po czym wkładamy warzywa do gotującego się wywaru. Dorzucamy ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy jeszcze przez pół godziny. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.
Całość gotujemy pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Następnie dodajemy posiekaną kiszoną kapustę, kminek, majeranek i gotujemy przez 20 minut.
Dodajemy świeżo zmielony pieprz i w razie potrzeby solimy. Boczek kroimy w cieniutkie paski, a kiełbasę w talarki, smażymy na patelni na maśle i przekładamy do garnka z zupą. Na tym samym tłuszczu podsmażamy mąkę energicznie mieszając drewnianą łyżką. Przekładamy ją do garnka z gotującą się zupą cały czas mieszając. Całość gotujemy jeszcze przez około 10 minut. Podawać z chlebem.