Zapiekane tortille ze schabem (czas przygotowania: 20 min)
Składniki:
Schab z wędzarni (np. od JBB Bałdyga)
Tortilla – 2 sztuki
Sos pomidorowy
Czerwona cebula
Czerwona, żółta i zielona papryka
Starty żółty ser
Sposób przygotowania:
Papryki pokrój na małe kawałki, a czerwoną cebulę w plasterki. Na plackach tortilli rozsmaruj sos pomidorowy. Posyp żółtym serem, na to ułóż plasterki schabu, kawałki kolorowych papryk oraz plasterki czerwonej cebuli. Całość zawiń i ułóż w naczyniu żaroodpornym, na wierzch polej sosem pomidorowym. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.
2. Roladka z kurczaka z boczkiem (czas przygotowania: 20 min)
Składniki:
1 pierś z kurczaka
Około 6 podłużnych plastrów boczku (np. od JBB Bałdyga)
Kilka suszonych pomidorów
Kilka listków świeżej bazylii
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka rozbij i dopraw solą oraz pieprzem. Ułóż pierś z kurczaka na plasterkach boczku, a na środek piersi daj suszone pomidory, listki bazylii i zwiń. Piecz przez ok. 20 minut w 200°C.
3. Indyk z szynką w sosie z rozmarynu (czas przygotowania: 40 min)
Składniki:
Szynka Biebrzówka od JBB Bałdyga
Polędwiczki z piersi indyka
Ser żółty w plastrach
200 gram tartego żółtego sera
Szklanka śmietany 30%
Kilka gałązek rozmarynu
Cebula
Sól i świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Polędwiczki z piersi z indyka natnij tak, aby zrobić kieszonkę, a następnie dopraw solą
i pieprzem. Do środka indyka włóż plastry szynki Biebrzówki od JBB Bałdyga i sera żółtego. Piersi z indyka przełóż do naczynia żaroodpornego. Do śmietany dodaj starty ser, posiekany świeży rozmaryn i dopraw do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalej mięso. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj ok. 40 minut.