Pasta jest prosta w przygotowaniu, można ją wykorzystać na bardzo wiele sposobów a jej walory smakowe z pewnością podbiją podniebienia małych i dużych miłośników dobrego jedzenia oraz fanów zdrowej, bliskiej naturze kuchni.
Składniki:
300g buraków
1 mała marchewka
1 ząbek czosnku
1 łyżka kaszki warzywnej z dynią i kukurydzą Holle
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki pestek dyni
Majeranek i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pestki dyni uprażyć na patelni do zarumienienia. Marchewkę i buraki umyć, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Starte warzywa podsmażyć na oliwie, zmniejszyć ogień i dusić je aż zmiękną. Krótko przed końcem duszenia dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól i pieprz, całość jeszcze chwilę pozostawić na małym ogniu. Gotowe warzywa lekko przestudzić, wymieszać z uprażonymi pestkami, sokiem z cytryny i łyżką kaszki warzywnej z dynią i kukurydzą. Całość zmiksować blenderem na gładką masę.
Porada: Pastę można opcjonalnie doprawić łyżką majonezu lub jogurtu naturalnego
Smacznego!