Śledź od lat cieszy się uznaniem w naszej kuchni. I dobrze, bo to źródło witamin i kwasów Omega-3.
100 gramów śledzi dostarcza nam 160-220 kcal. Witamina A zawarta w śledziach poprawia wzrok i jakość naszej skóry.
Śledzie dostarczają też witaminy D, E, oraz witaminy z grupy B, w tym B12
Spożywanie śledzi wpływa również na zwiększenie produkcji serotoniny. Ponieważ serotonina tp „hormon szczęścia”, częste jedzenie śledzi poprawia nam samopoczucie.
No i kwasy kwasy Omega-3. Wpływają korzystnie na metabolizm zwiększając go i wzmagając jednocześnie spalanie tkanki tłuszczowej. pracować sprawniej. Dlatego, choć śledzie choć same w sobie są kaloryczne, jednak nie tuczą, jakby się wydawało.
Przepis na sałatkę:
Składniki na 2-3 osoby
3 filety śledziowe w oleju
5 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków
pęczek szczypiorku
odrobina zielonej pietruszki
sól
pieprz cytrynowy
majonez
opcjonalnie ogórek kiszony
Śledzie i ziemniaki kroimy na niewielkie kawałki, siekamy szczypiorek i zieloną pietruszkę. Całość mieszamy, dodajemy majonez. Można dodać pokrojonego ogórka. Przyprawiamy wedle uznania,