Składniki:
6 ząbków czosnku
150 gram czerstwego chleba
100 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól morska wedle smaku
odrobina zielonej pietruszki i szczypiorku
W garnku podgrzewaj litr wody. Chleb pokrój na cienkie kromki, czosnek obierz i pokrój na grube kawałki.
Wlej oliwę na patelnię i podsmaż obrany czosnek na złoty kolor. Dodaj paprykę i smaż kolejną chwilę. Wrzuć chleb, wymieszaj z czosnkiem i papryką, smaż około 2 minut.
Zawartość patelni przerzuć do garnka z gorącą wodą i gotuj około 10 minut na wolnym ogniu. Zmiksuj blenderem.
Zupę podawaj posypaną szczypiorkiem i pietruszką. Możesz dodać grzanki.
Możesz też wzbogacić zupę o smażone pomidory, które wrzucisz na patelnię do czosnku. Możesz również do gotującej się wody wrzucić gałązkę tymianku, którą usuwasz przed dodaniem reszty składników.