To jedno z ekonomicznych i prostych dań, które możecie zrobić dość szybko. wyśmienicie smakuje, a sos chrzanowy wykonanie według swoich preferencji - może być bardziej ostry lub łagodny.
Składniki dla 2-3 osób:
0,5 kg drobiowych żołądków
2 szklanki bulionu
średnia cebula
olej
chrzan tarty
śmietana
Żołądki myjemy, gotujemy w bulionie do miękkości. Wyjmujemy, kroimy na drobne kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni podsmażamy delikatnie cebulę na oleju, wrzucamy żołądki i razem z cebulą smażymy ok. 5 minut.
Bulion pozostały w garnku przelewamy do kubka. Przekładamy do garnka zawartość patelni, zalewamy odrobiną bulionu (jego ilość zależy od tego czy chcemy mieć sos bardziej gęsty czy rzadszy) i dusimy około 5 minut. Dodajemy chrzan tarty – ilość zależy od tego, czy wolimy sos łagodny czy ostry. Dodajemy kilka łyżek śmietany i odrobinę cukru. Gulasz jest gotowy!