Pachnące, słodkie, kolorowe. Amerykańskie donaty (doughnuts) zyskują coraz większą popularność również w Polsce.
Mają charakterystyczną dziurkę w środku, a przy ich ozdabianiu możesz uwolnić ukrytą w sobie artystkę, bo sposobów na udekorowanie donatów jest więcej niż dni w roku. Niebieskie z kolorową posypką, waniliowy lukier z truskawkami, czerwony z żelkami, orzeszkami czy wiórkami kokosowymi - wszystko zależy od twojej inwencji twórczej. Do dzieła!
WANILIOWE DONATY BEZGLUTENOWE.
Czas przygotowania: 10 minut. Czas pieczenia: 10 minut. Ilość: dla 6 osób.
Składniki:
2/3 szklanki mąki ryżowej
1/4 szklanki tapioki
1/3 szklanki cukru pudru
2 łyżki budyniu w proszku (znajdź ten bezglutenowy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki gumy ksantanowej
1/4 łyżeczki soli
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
2 duże jaja
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub jedna laska wanilii
Przygotowanie:
Przed rozpoczęciem przygotowywania donatów rozgrzej piekarnik do 180 stopni celsjusza. Posmaruj delikatnie olejem patelnię, na której będziesz smażyć swoje donaty.
W pierwszej misce wymieszaj: ryż, cukier, skrobię z tapioki, gumę ksantanową, budyń oraz sól. W drugiej misce wymieszaj: jajka, wanilię oraz olej. Płynne skaładniki wlej do miski ze składnikami suchymi. Nigdy odwrotnie. Zmiksuj składniki, aby uzyskać jednolitą, gładką masę. Ciasto nałóż łyżką do foremki z okrągłymi otworami - w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego dostaniesz specjalnie przygotowane foremki na donaty. Piecz przez 10-12 minut. Sprawdź wierzch donata palcem - jeśli po naciśnięciu będzie sprężysty to znak, że możesz wyjąć swoje foremki. Smaż donaty jeszcze przez 5 minut - po 2,5 minuty z każdej strony na rozgrzanej patelni.
Kiedy donaty wystygną zajmij się ich dekorowaniem.
TRADYCYJNE AMERYKAŃSKIE DONATY.
Składniki:
3/4 szklanki masła
1 szklanka cukru
2 jaja
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 laska wanilii
4 1/2 łyżeczki proszku o pieczenia
3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 szklanka mleka
Przygotowanie:
Przed rozpoczęciem przygotowywania donatów rozgrzej piekarnik do 180 stopni celsjusza. Posmaruj delikatnie olejem patelnię, na której będziesz smażyć swoje donaty.
W misce rozetrzyj masło z cukrem. Dodaj jajka i wanilię. Przesiej przez sitko mąkę, sól, proszek do pieczenia i gałkę muszkatołową; dodaj do pozostałych składników. Miksując wszystkie składniki na niskich obrotach dodawaj powoli mleko. Ciasto nałóż łyżką do foremki z okrągłymi otworami - w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego dostaniesz specjalnie przygotowane foremki na donaty. Piecz od 10-12 minut. Smaż donaty jeszcze przez 5 minut - po 2,5 minuty z każdej strony na rozgrzanej patelni.
Kiedy donaty wystygną zajmij się ich dekorowaniem.