Zawsze pamiętaj o kilku zasadach:
- wybieraj tylko dojrzałe owoce, nie mogą być zbyt miękkie lub uszkodzone
- przed zamrożeniem odrzuć owoce w innym kolorze, które są niedojrzałe
- umyj owoce w zimnej wodzie, odcedź i dokładnie osusz
- umieść owoce na płaskim talerzu i włóż do zamrażalnika, pozostaw na jeden dzień
- przełóż owoce do woreczków do zamrażania lub plastikowych pojemników
- umieszczając owoce w woreczkach pamiętaj żeby usunąć z nich nadmiar powietrza.
Tak zamrożone owoce możesz trzymać używać przez 6 miesięcy, ale istnieje jeszcze jeden sposób mrożenia, który pozwoli ci na zajadanie się malinami i jeżynami przez dłużej...
MROŻENIE W CUKRZE.
Dzięki tej metodzie owoce zachowają nie tylko dłużej swój niesamowity smak, ale również intensywny kolor. Pamiętaj, że do ich mrożenia powinnaś używać brązowego, a nie białego cukru. Na dwa kilogramy owoców będziesz potrzebowała 3 łyżek stołowych cukru. Dokładnie wymieszaj owoce w cukrze, uważaj żeby ich nie rozgnieść. Umieść owoce w torebce. Tak zamrożone owoce możesz używać od 9-12 miesięcy.