Nie ma lepszych ciast, jak te, w których wykorzystujemy sezonowe owoce. Dziś podajemy przepis na prosty, ale pyszny placek malinowy.
Do przygotowania ciasta potrzebne ci będą:
35 dkg mąki puszystej
15 dkg cukru pudru
3 jaja
1/2 szklanki gęstej śmietany
1 łyżeczka aromatu waniliowego lub 1 laska wanilii
15 dkg masła
masło i bułka tarta do foremki
50 dkg malin
cukier puder do posypania
Przed rozpoczęciem umyj i dokładnie osusz maliny. Jaja powinnaś ubić na gładką masę w mikserze razem z cukrem. Do miski z proszkiem do pieczenia przesiej przez sitko mąkę. Połącz zawartość miski z ubitymi w mikserze jajami i cukrem, dodaj śmietanę. W oddzielnym garnuszku stop masło z wanilią. Wymieszaj wszystko razem, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
Formę do pieczenia wysmaruj masłem i bułką tartą. Na samym dnie ułóż maliny i zalej przygotowanym ciastem. Piecz przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Placek wyjmij z foremki po około 15 minutach. Posyp cukrem pudrem.