Składniki:
1 kg kiełbasy śląskiej z kurczaka marki Konspol
1 cebula
1 ser niebieski
pęk natki pietruszki
170g sera niebieskiego
2 ząbki czosnku
2 małe czerwone papryki
2 małe żółte papryki
1 cukinia
1 opakowanie przecieru pomidorowego
2 puszki białej fasoli
Naturalny przecier pomidorowy
Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz kolorowy, papryka wędzona
Przygotowanie:
Cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Papryki oczyszczamy z gniazda nasiennego i również kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy chwilę na patelni razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy wszystko się zarumieni i trochę zmięknie przekładamy do garnka. Kiełbasę kroimy na mniejsze części, podsmażamy na patelni i przekładamy do garnka. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, fasolę i przecier pomidorowy. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze cząstki i dodajemy do pozostałych składników. Leczo doprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzoną. Na koniec dodajemy pokruszony ser niebieski i posiekaną natkę pietruszki. Danie warto podawać w towarzystwie świeżej bagietki.
Smacznego!