Rodzynki zawierają wiele witamin min. A, C, D, B12 i B6 oraz wapń, magnez i żelazo. Ponieważ są bardzo słodkie do dań, które je zawierają nie trzeba dodawać już cukru.
Cynamon to pochodząca z Azji przyprawa pozyskiwana z kory cynamonowca. Już starożytni Chińczycy znali rozgrzewające, antybakteryjne i przeciwzapalne właściwości cynamonu. Obecnie wiadomo również, że cynamon przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, wspomaga odchudzanie i obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Dania z dodatkiem cynamonu wspaniale smakują i pięknie pachną.
Rodzynki i cynamon to idealne połączenie. Doskonale nadają się na zdrowe, lekkostrawne i pożywne śniadanie.
Oto 4 propozycje śniadań, każde można jeść na ciepło lub zimno, a dla urozmaicenia można dodać szklankę owoców sezonowych.
1. Musli z jaglanej kaszy z rodzynkami, cynamonem
Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj do torebki kaszy (100 g) kilka rodzynek i posyp do smaku cynamonem.
2. Kleik owsiany lub gotowane płatki owsiane z rodzynkami i cynamonem
1 szklankę płatków zalej 4 szklankami wody. Dodaj odrobinę soli. Gotuj na małym ogniu często mieszając przez 10 minut. Do ugotowanych płatków dodaj rodzynki i posyp cynamonem.
3. Kleik ze świeżo zmielonego i gotowanego jęczmienia z rodzynkami i cynamonem
1 szklankę jęczmienia gotuj w 3 szklankach wody przez 45-60 minut. Jeśli nie masz świeżego jęczmienia możesz użyć kaszy jęczmiennej. Po ugotowaniu dodaj do kaszy garść rodzynek i posyp cynamonem.
4. Kleik ryżowy lub ryż z rodzynkami i cynamonem
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Natomiast żeby powstał kleik gotujemy 100g ryżu w 1l wody. Gdy ryż się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj go aż pochłonie całą wodę. Pamiętaj o częstym mieszaniu, żeby ryż przywarł do garnka. Dodaj rodzynki i cynamon do smaku.