Podobne artykuły:
Awokado jest naprawdę niesamowitym owocem i to z z wielu powodów. Zawiera zdrowe tłuszcze, różne przeciwutleniacze oraz wiele śladowych witamin i minerałów.
Pomimo rosnącej popularności w ciągu ostatniej dekady, wiele osób nadal nie wie, jak jeść awokado. Ograniczają się do dodawania go do sałatek, kanapek i dipu guacamole.
Owszem, awokado to fantastyczny dodatek do tych potraw. Ale w wielu krajach jest ono regularnie stosowane w deserach, w podobny sposób jak orzechy kokosowe i często łączone z surowym kakao - jeszcze bardziej zwiększając korzyści zdrowotne. Łagodny smak i kremowa konsystencja awokado sprawiają, że jest fantastycznym składnikiem deserów, takich jak mus czekoladowy.
Owoce te mają silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, które wzmacniają układ odpornościowy.
Awokado jest bogatym źródłem około 20 niezbędnych składników odżywczych, takich jak sód, kwas foliowy, wapń, magnez, błonnik, potas, bor, żelazo oraz witaminy E i B. Ponadto poprawia zdolność organizmu do wchłaniania składników odżywczych rozpuszczalnych w tłuszczach, a zawartych w innych owocach i warzywach, takich jak alfa i beta-karoten i luteina.
Ponadto awokado jest bogate w aminokwas lecytynę, która zapobiega przeciążeniu wątroby, poprawia funkcjonowanie mózgu i pomaga utrzymać prawidłową wagę.
Awokado jest jednym z najzdrowszych owoców na Ziemi, z dużą ilością steroli roślinnych, takich jak beta-sitosterol, które mają silne właściwości antyestrogenowe. Hamują receptory estrogenowe w komórkach i obniżają szybkość wchłaniania estrogenu.
Ten owoc ma silne właściwości przeciwstarzeniowe, które zapobiegają uszkodzeniom powodowanym przez działalność wolnych rodników, a ostatnie badania wykazały, że olej z awokado skutecznie odwraca uszkodzenia powstałe na poziomie komórkowym.
Oto, jak zrobić pyszny deser z awokado:
Składniki
3 duże awokado, miękkie i dojrzałe
3-6 łyżek mleka kokosowego
1/4 szklanki kakao
2 łyżeczki oleju kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki miodu
Przygotwanie:
Wymieszaj składniki w blenderze przez minutę, przełóż do szklanych miseczek, a następnie pozostaw mus w lodówce na minimum pół godziny. Danie gotowe!