Matcha to najlepsza, najbardziej ekskluzywna zielona herbata, ceniona od tysięcy lat w Azji staje się coraz bardziej popularna w Europie. Mrożona kawa z Matcha jest hitem we wszystkich Starbucksach w Ameryce. Celebrytki piją ją codziennie ze względu na działanie odmładzające - jest 137 razy bogatsza w antyoksydanty niż tradycyjna, sypana zielona herbata. Neurochirurdzy piją Matcha przed wykonywaniem operacji. Jej znakomity, roślinny smak i właściwości zdrowotne sprawiają, że coraz więcej kobiet nie tylko używa ją wyłącznie do picia, ale dodaje również do wyrobów cukierniczych, chleba, lodów czy koktajli. Można z niej również przyrządzać czekoladę, proteinowe batoniki czy bezglutenowe ciasteczka o pięknym zielonym kolorze.
Właściwości.
- Oczyszcza organizm. Matcha ma najwyższy poziom zawartości chlorofilu wśród wszystkich dostępnych herbat, który wspaniale detoksykuje organizm. Pomaga pozbyć się z ciała toksyn, trucizn, metali ciężkich. Spożywana regularnie przywraca prawidłowe działanie gospodarki hormonalnej.
- Zwiększa poziom energii. To najlepszy naturalny energetyzujący napój. Wszystko dzięki zawartości unikalnej mieszanki aminokwasów. Najwyższy poziom energii utrzymuje się przez dwie godziny po wypiciu filiżanki
- Podnosi odporność. Proszek Matcha zawiera ogromne ilości polifenoli, katechiny, flawonoidów i antyoksydantów, które pomagają chronić organizm przed wirusami i bakteriami.
Po co nam antyoksydanty? Czytaj Zabójczy tlen!
- Pomaga w utracie wagi. Dzięki swoim właściwościom rozgrzewającym przyspiesza matabolizm. Jest również niezwykle bogata w błonnik.
- Walczy z rakiem. Przeprowadzone w 2008 roku badania na Uniwersytecie w Misssissippi udowodniły, że spożywanie zawartych w Matcha przeciwutleniaczy EGCG w znacznym stopniu zahamowało rozwój komóek raka piersi u samic myszy poddanych badaniom.
- Pomaga utrzymać w zdrowiu układ sercowo-naczyniowy.
- Jeśli zmagasz się z problemem nieświeżego oddechu - Matcha wykazuje właściwości bakteriobójcze, pomaga chronić szkliwo nazębne, ale również neutralizuje bakterie w jamie ustnej przywracając świeży oddech.
Jak parzyć Matcha?
Do przygotowanie idealnej, ciepłej Matcha będziesz potrzebowała: bambusową trzepaczkę, ewentualnie elektroniczny spieniacz do mleka, miarkę, miseczkę , filiżankę do herbaty oraz sitko. Aby zaparzyć filiżankę herbaty,wsyp 1,5 łyżeczki Matcha do sitka. Przesiej proszek do naczynia, w którym będziesz piła Matcha. Dzięki temu pozbędziesz się grudek, a herbata będzie idealnie gładka. Wrzącą wodę ok. 60 mililitrów nalej do miseczki, poczekaj minutę aż chwilę przestygnie. Ostrożnie i powoli przelej wodę z miseczki do naczynia z proszkiem. Bambusową trzepaczką lub elektrycznym spieniaczem do mleka ubijaj herbatę aż stanie się gładka i spieniona. Pij Matcha bezpośrednio po przygotowaniu. Jeśli chcesz przygotować bardziej intensywną w smaku Matcha do jej zrobienia użyj 3 łyżeczek proszku, ale nie dodawaj więcej wody.
Przepis na Matcha
Składniki:
1 łyżka Matcha(lub więcej w zależności od tego jak intensywny smak Matcha chcesz uzyskać)
Szklanka odtłuszczonego mleka
Syrop waniliowy (2 łyżki)
Kostki lodu
Bita śmietana (opcjonalnie)
Do kubka lub miksera wlej mleko i dodaj syrop waniliowy oraz proszek Matcha. Połącz dokładnie wszystkie składniki, dodaj lód, zmiksuj przez chwilę jeszcze raz. Przelej do wysokiej szklanki, udekoruj bitą śmietaną.
Jeśli chcesz przygotować ciepły napój, do gorącego mleka dodaj proszek Matcha, syrop i wymieszaj dobrze wszystkie składniki.