Kelp ma słony smak (przez wiele osób jest stosowany jako zamiennik soli), ale w połączeniu z innymi warzywami smakuje wyśmienicie. Jako suplement diety w postaci tabletek jest dostępny praktycznie w każdej aptece i sklepie ze zdrową żywnością. Jest bardzo niskokaloryczny i zawiera naturalny błonnik (alginiany), który hamuje wchłanienie tłuszczów - dzięki czemu zapobiega przybieraniu na wadze.
Brązowa alga fukoidan - związek biochemiczny wykazujący właściwości przeciwzapalne, który pomaga w leczeniu wielu chorób, między innymi nowotworowych.
Kolejnymi bezcennymi składnikami, których dostarcza kelp są ryboflawina oraz kwas pantotenowy. Pierwszy z nich jest niezbędny do produkcji energii, drugi reguluje prawidłową pracę nadnerczy, które kontrolują poziom stresu. Niedobór kwasu pantetonowego powoduje ciągłe zmęczenie, obniżenie odporności i ogólny niepokój.
Kelp jest doskonałym źródłem jodu, który pozwala utrzymać prawidłowe funkcje tarczycy. Naturalnie występujący jod - kelp jest unikalnym źródłem organicznego jodu - dostarczany wraz z algami jest znacznie zdrowszy i bezpieczniejszy niż ten przyjmowany chemicznie. Alga jest również pełna magnezu, kwasu foliowego i cynku. Wzmacnia włosy i poprawia wygląd skóry.
Jest pełen niezbędnych witamin i składników mineralnych. Witamina K pomaga zachować mocne kości. Bezcennymi składnikami dla kobiet są także: wapń, żelazo i potas - zwłaszcza podczas ciąży czy menstruacji.
Dodatkowo kelp: działa detoksykująco - usuwa toksyczne substancje z organizmu, zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi reguluje pracę przewodu pokarmowego.
Badania wykazały również, że wodorosty morskie mogą posiadać potężne możliwości walki z rakiem, szczególnie w przypadku raka piersi i okrężnicy. Wysoki poziom przeciwutleniaczy nie tylko zwalcza wolne rodniki, ale może pomóc osobom z cukrzycą i działać jako silny środek przeciwzapalny.
foto:freeimages.com