Partner: Logo KobietaXL.pl

Goździki. Przyspieszają metabolizm, przez co organizm spala więcej kalorii. Dodatkowo goździki łagodzą wzdęcia i zapobiegają powstawaniu gazów. Odgrywają kluczową rolę w procesie trawienia ponieważ zwiększają wydzielanie enzymów trawiennych. 

Cynamon. Istnieją badania, które mówią, że cynamom nie tylko poprawia trawienie, ale pozwala również na ustabilizowanie poziomu cukru we krwi. Cynamom działa rozgrzewająco. Przyprawa obniża poziom trójglicerydów, a także całkowitego poziomu cholesterolu u osób z cukrzycą typu 2. 

Pieprz cayenne. Bogata w kapsaicynę przyprawa przez wiele osób jest stosowana w walce z nadwagą ponieważ uważa się, że blokuje powstawanie nowych komórek tłuszczowych i przyspiesza spalanie kalorii. 

Gałka muszkatołowa. Pobudza trawienie, pomaga pozbyć się problemów trawiennych takich jak niestrawność czy infekcje jelitowe.

Czarny pieprz. Zawiera substancję o nazwie piperyna, która nadaje mu ostry smak. Piperyna podobnie jak kapsaicyna blokuje powstawanie nowych komórek tłuszczowych w organizmie. Dodawany do potraw potrafi spalić tyle kalorii co 20-minutowy spacer. 

Kurkuma. Jest bogata w przeciwutleniacze i wykazuje właściwości przeciwzapalne. Badania na myszach przeprowadzone na Tufts University wykazały, że kurkuma zmniejsza przyrost masy ciała i hamuje wzrost tkanki tłuszczowej

Imbir. Przyspiesza metabolizm dzięki swoim właściwościom rozgrzewającym. Słynny amerykański lekarz doktor Oz twierdzi, że imbir potrafi przyspieszyć przemianę materii o 20% w ciągu dnia. Działa kojąco i uspokajająco na przewód pokarmowy. Zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy i hamuje apetyt. 

Gorczyca. Zwiększa szybkość metabolizmu o 25%. Dietetycy twierdzą, że pomaga przyspieszyć proces utraty wagi nawet o 30%. 4 łyżeczki gorczycy pomagają spalić dodatkowe 50 kcal w godzinę po spożyciu.

Żeń-szeń. Nie tylko przyspiesza metabolizm, ale również pomaga pozbyć się nagromadzonej przez lata tkanki tłuszczowej. 

Kardamon. Działa rozgrzewająco i poprawia trawienie. Indyjska przyprawa jest znanym "spalaczem" tkanki tłuszczowej. Już wieki temu była stosowana w systemie medycyny indyjskiej Ajurweda. Zapobiega powstawaniu gazów i powoduje, że uczucie sytości po posiłku pozostanie z tobą na dłużej. KKR

Tagi:

odchudzanie ,  dieta ,  przyprawy ,  metabolizm , 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Powrót