Karczoch, bo o nim mowa, to roślina z astrowatych rosnąca w basenie Morza Śródziemnego. W starożytności ceniona i używana jako lek na niestrawność, choroby nerek i wątroby. Ale niezwykłe właściwości karczocha odkryto dopiero w XX wieku.
Dietetycy polecają go przy odchudzaniu. Nie tylko dlatego, że ma mało kalorii – zaledwie 47 na 100 gram. Nie ma prawie tłuszczu, a za to dużo błonnika i co najważniejsze, zawiera cynarynę, która ma wpływ na nasze trawienie. Przyspiesza je, kontroluje hormony odpowiedzialne za poziom cukru. Dzięki temu karczoch ma działanie odchudzające. Karczoch to również bogate źródło niacyny, czyli witaminy B3 i PP, która nie dość, że hamuje rozpad tłuszczów w tkance tłuszczowej, to przyspiesza metabolizm.
Zawarta w karczochach cynaryna ma również inny zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Obniża i pozwala utrzymać właściwy poziom cholesterolu, jej spożycie polecane jest więc wszystkim, którzy zmagają się z tym problemem. Cynaryna jest w stanie obniżyć poziom cholesterolu aż od 50 do 60 procent!
Czytaj koniecznie Zabójczy tlen
Karczochy są też świetnymi antyoksydantami oraz wspomagają proces usuwania toksyn z organizmu. Dzięki temu działają moczopędnie, co z kolei pozwala likwidować obrzęki. Zawarta w nich inulina reguluje poziom cukru we krwi, a więc dużo karczochów powinni jeść cukrzycy.
Aby uzyskać sfekt odchudzający warto pić herbatę z karczocha, którą można przygotować samodzielnie w domu. Potrzebujemy 1 karczoch i 1 litr wody. Karczocha po obraniu wrzucamy na wrzątek i gotujemy 10 minut. Herbatę możemy pić zimną lub gorącą!