Do upieczenia 2 bochenków będziesz potrzebować:
3/4 kostki miękkiego masła
1/2 kilograma kremowego serka naturalnego
2 duże jaja
3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenie
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 i 1/2 szklanki puree z bananów
1 szklanka posiekanych, uprażonych ulubionych orzechów
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Ubij ser i masło w mikserze aż uzyskasz kremową konsystencję. Wciąż ucierając dodawaj stopniowo jaja. Dodaj mąkę i miksuj. Pamiętaj, że każdy kolejny składnik możesz dodawać dopiero po uzyskaniu puszystej konsystencji z poprzednim. Kolejno dodawaj: puree z bananów, orzechy i wanilię.
Wyłóż uzyskaną masę do dwóch foremek do pieczenia chleba. Foremki powinny być delikatnie wysmarowane tłuszczem i obsypane mąką. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni i piecz chleby przez około godzinę. Jeśli włożysz do środka drewniany patyczek i po wyciągnięciu będzie idealnie czysty to znak, że twoje bananowe chlebki są gotowe.
Wyjmij z piekarnika, przykryj folią aluminiową i odstaw na 15 minut.