1. Nie kupuj jedzenia, kiedy jesteś głodna. Podczas zakupów żuj gumę bez cukru, badania mówią, że ludzie kupują wówczas mniej kalorycznych potraw, bo guma zabija głód.
2.Jeśli jesteś w restauracji, gdzie jest szwedzki stół, najpierw nakładaj małokaloryczne dania - typu sałata. Kiedy zaspokoisz pierwszy głód, będziesz miała mniej ochoty na tłuste potrawy
3. Kupuj jedzenie za gotówkę. Część ludzi wydaje znacznie mniej, kiedy musi zapłacić gotówką, a nie kartą.
4.Nie oglądaj programów kulinarnych w TV. Często budzą one nagły głód.
5.Używaj niebieskich talerzy. Możesz wierzyć lub nie, ale kolor naczyń ma znaczenie i decyduje o tym, ile na talerz nakładasz.
6.Używaj mniejszych talerzy - będziesz miała wrażenie większych porcji, jedząc mniej.
7.Odwracaj uwagę od głodu. Zanim sięgniesz po jedzenie, sprawdź pocztę czy najnowsze informacje.
8.Trzymaj słodkie przekąski tak, aby były niewidoczne. Mając je stale na oku, masz na nie ochotę.
9.Uśmiechaj się. Zadowoleni ludzie jedzą znacznie mniej, jak pokazują badania.
10. Jedz powoli i pij podczas posiłku dużo wody.
Opracowano na podstawie Web.md