Chrzan jest też dobry na poprawę słuchu, widzenia i pamięci. I przede wszystkim pomaga schudnąć! Obniża również ciśnienie, wzmacnia system odpornościowy, wspomaga układ kostny, trawienny i naczyniowy.
Chrzan jest bogaty w kwas foliowy, mangan, wapń, potas, witaminę C. Jest też niskokaloryczny. Miód poprawia metabolizm, podobnie jak cytryna.
Przepis
125 gramów chrzanu w korzeniu
3 cytryny – umieść je na 10 minut w wodzie z łyżką octu winnego, aby oczyścić z pestycydów
3 łyżki miodu naturalnego
Chrzan wkładamy do blendera, dodajemy pokrojone cytryny ze skórką – usuwamy pestki. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy miód i mieszamy raz jeszcze.
Przekładamy do szklanego słoika, trzymamy w lodówce. Jemy łyżeczkę 3 razy dziennie przez 3 tygodnie przed każdym posiłkiem. Staramy się też unikać słodyczy i potraw mącznych.