Wszystkie składniki, które dajecie do tej herbaty mają cudowne właściwości dla naszego zdrowia.
Kluczowy jest tu karczoch. Dietetycy polecają go przy odchudzaniu. Nie tylko dlatego, że ma mało kalorii – zaledwie 47 na 100 gram. Nie ma prawie tłuszczu, a za to dużo błonnika i co najważniejsze, zawiera cynarynę, która ma wpływ na nasze trawienie. Przyspiesza je, kontroluje hormony odpowiedzialne za poziom cukru. Dzięki temu karczoch ma działanie odchudzające. Karczoch to również bogate źródło niacyny, czyli witaminy B3 i PP, która nie dość, że hamuje rozpad tłuszczów w tkance tłuszczowej, to przyspiesza metabolizm.
Zawarta w karczochach cynaryna ma również inny zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Obniża i pozwala utrzymać właściwy poziom cholesterolu, jej spożycie polecane jest więc wszystkim, którzy zmagają się z tym problemem. Cynaryna jest w stanie obniżyć poziom cholesterolu aż od 50 do 60 procent! A połączenie karczochów z koprem włoskim i miętą powoduje, że miną dolegliwości żołądkowe, pozbędziecie się wzdęć, a przede wszystkim znacznie podkręcicie swój metabolizm.
Koper włoski z reguły znamy jako remedium na niemowlęce kolki. Tymczasem herbata z kopru jest idealna również dla dorosłych - poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Kiedy czujemy się tak, jakby w naszym brzuchu znajdował się balon, koper włoski szybko pozwoli odzyskać nam uczucie lekkości.
Gorący napar z mięty skutecznie hamuje apetyt. Pomaga zapanować nad głodem i ilością spożywanych pokarmów. Przede wszystkim hamuje apetyt na słodycze.
Miętowa herbata skutecznie reguluje procesy trawienne. Przyśpiesza perystaltykę jelit, łagodzi zaparcia i inne dolegliwości żołądkowe.
Jak przygotować napój?
Gotujesz 10 minut herbatę z karczocha – 1 litr wody, 1 karczoch. Gorącym naparem zalewasz herbatę z mięty i z kopru włoskiego. Z reguły wystarczy 5 minut pod przykryciem – stosuj się do zaleceń producenta, bo najlepiej kupić gotowe herbaty. Tak przygotowany napój pijesz poczynając od rana na czczo. Można spożywać na ciepło lub na zimno. Nie zaszkodzi wcisnąć sok z cytryny.