Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem diety, przede wszystkim zaś skoncentrowanym źródłem energii, jest również nośnikiem witamin A, D, E.
Tłuszcz zawiera różne kwasy tłuszczowe: nasycone i nienasycone. Mogą mieć one korzystny lub szkodliwy wpływ na nasz organizm. Wszystko zależy od ich rodzaju i ilości.
Prozdrowotne właściwości mają nienasycone kwasy tłuszczowe: jednonienasycone i wielonienasycone (w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 i omega‑6). Kwasy tłuszczowe nasycone uznaje się za niekorzystne, więc ich obecność w diecie należy ograniczać, ponieważ sprzyjają rozwojowi miażdżycy i chorobie niedokrwiennej serca.
Na etykietach produktów spożywczych znajdziemy informację o ilości tłuszczu zawartej w 100 g produktu oraz o ilości kwasów tłuszczowych nasyconych. Warto wybierać produkty, które są bogate w kwasy tłuszczowe nienasycone, czyli oleje roślinne, ryby i przetwory rybne, owoce morza, orzechy. Produktów o dużej zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych lepiej unikać, ich źródłem są głównie tłuszcze i produkty zwierzęce.
Zawartość tłuszczu w przykładowych produktach:
Grupa produktu | Zawartość tłuszczu (g/100 g) |
Słodycze | 0-42 |
Wyroby cukiernicze – drożdżówki, pączki, ciastka | 4-40 |
Świeże owoce, z wyjątkiem awokado | do 0,6 |
Sery żółte, pleśniowe, serki (twarożki) do smarowania | 20-40 |
Produkty mleczne – jogurty kremowe, śmietana, śmietanka | 7-36 |
Sery twarogowe chude i półtłuste | 0-5 |
Przetwory mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu | 0-2 |
Tłuste wędliny, w tym kiełbasy i wędliny podrobowe | 10-50 |
Chude wędliny | 1,2-5 |