Szacuje się, że w Polsce jest obecnie około miliona osób, które nie jedzą mięsa i ryb. Tendencja ta jest zwyżkowa, ponieważ coraz większy procent społeczeństwa jest zainteresowany wegetariańskim stylem odżywiania, które uważane jest za sposób na utratę kilogramów.
Czy na pewno?
- Nadwaga to problem, który może dotknąć każdego, kto nie przestrzega zasad zdrowego żywienia. Wyłączenie z codziennego menu mięsa zdecydowanie odciąża pracę żołądka, jednak sięgając po produkty takie jak frytki, słodycze, czy słone przekąski – nawet w wersji wegetariańskiej, trzeba liczyć się z tym, że kilogramów może nam przybyć – wyjaśnia Monika Honory, holistyczny ekspert ds. żywienia.
Wbrew obiegowej opinii, wśród wegetarian także są osoby cierpiące z powodu nadmiaru kilogramów. Jednym z powodów pojawienia się nadwagi u wegetarian może być choroba. Braki składników mineralnych są bardzo częstym problemem osób przebywających na wegetarianizmie.
- Wszystkie osoby będące na takiej diecie, powinny co ok. pół roku wykonywać sobie badania krwi, biorąc pod uwagę zawartość m.in. żelaza, witaminy B12, a także witaminy D i wapnia – podkreśla Katarzyna Jańska, internista. Niedobory składników w znacznym stopniu odbijają się na naszym samopoczuciu oraz wyglądzie.
W przypadku anemii oprócz bladej skóry twarzy i kłopotów z koncentracją może dojść do omdleń, dolegliwości bólowych w okolicy serca, a także stanów podgorączkowych.
- Wpływ pożywienia ma ogromne znaczenie, dlatego należy spożywać wszelkiego rodzaju produkty bogate w żelazo, witaminę B12, a przede wszystkim włączyć rośliny strączkowe, np.: fasole, groch, soczewicę, ciecierzycę. Pozwolą spełnić zapotrzebowanie na pełnowartościowe białko, które jest niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu – informuje Monika Honory, ekspert.
Analizując przyczyny pojawienia się nadmiernych kilogramów, uwzględnić należy ujawnione lub nieujawnione jednostki chorobowe, a także przyjmowane leki, wszystko to ma wpływ na funkcjonowanie całego organizmu co w efekcie wpływa na przybieranie na wadze.
- Chorobą, z którą często stykam się w swojej codziennej pracy, a która ma wpływ na nagły skok wagi pomimo braku zmian w sposobie odżywiania jest niedoczynność tarczycy. Priorytetem w takiej sytuacji jest wizyta u lekarza, w tym przypadku endokrynologa i wyrównanie wszelkich parametrów hormonalnych tarczycowych – dodaje Katarzyna Jańska, internista.
W przypadku braku występowania chorób i zażywania leków, należy bacznie przyjrzeć się swojej diecie.
To, na co należy zwrócić szczególną uwagę w diecie bezmięsnej to jakość dobieranych produktów i komponowanych dań. Dlaczego? Główną przyczyną pojawienia się dodatkowych kilogramów u wegetarian jest nadmierna ilość spożywanych węglowodanów złożonych, w postaci np. kasz, makaronów, pieczywa, itd. Co więcej, może to także powodować spowolnienie metabolizmu.
- Idealnym posiłkiem, który może pomóc w przyspieszeniu przemiany materii jest spożywanie półpłynnych, gotowanych potraw w postaci zupy. Bazująca na bukiecie warzyw, a także na dodatku np. pełnoziarnistego makaronu, pozwoli dostarczyć większości składników odżywczych, a także wspomoże osoby borykające się z wszelkimi podrażnieniami przewodu pokarmowego takimi jak wzdęcia czy występujące stany zapalne – podpowiada Monika Honory, ekspert ds. żywienia.
- Innymi produktami wpływającymi na zatrzymanie wagi u wegetarian mogą być: nadmierne spożywanie soli, zbyt częste i duże ilości wypijanego alkoholu oraz brak odpowiedniej ilości snu – dodaje Monika Honory.
Istotnym aspektem jest odżywianie się w sposób umiarkowany i regularny. Duża część początkujących wegetarian nie bazuje na informacjach wiarygodnych zasięgniętych od lekarzy, czy też dietetyków, a dietę dobierają na podstawie prób i błędów, co może negatywnie wpływać na zdrowie i powodować wszelkiego rodzaju niedobory.
- Wszystkim początkującym i „raczkującym” w temacie wegetarianizmu, proponuję przygotowanie zup, które mogą tworzyć pełnowartościową podstawę jadłospisu. Przygotowanie posiłków jest tak proste, że nie powinno sprawiać nikomu trudności, a dodatkowo jest to idealny sposób na poszerzanie diety o nowe produkty spożywcze – podpowiada ekspert.
Pod warunkiem spełniania zapotrzebowania na wszystkie składniki odżywcze, wegetarianizm może stanowić zdrową i bezpieczną dietę. Wykluczenie mięsa wykazuje pozytywny wpływ na organizm
i rzadszą zapadalność na choroby zespołu metabolicznego, m.in. miażdżycę, cukrzycę, nadciśnienie tętnicze.
Wg Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego, to brak wiedzy w zakresie stosowanej diety i monotonne jedzenie jest najczęstszą przyczyną pojawiania się niedoborów składników pokarmowych. Dlatego przygotowując się do zmiany nawyków żywieniowych, warto sięgnąć porady specjalisty.