Do Świąt Bożego Narodzenia i Sylwestra pozostało jest jeszcze wystarczająco dużo czasu, by zawalczyć o zgrabną sylwetkę i dobre samopoczucie. Aby zrzucić nadprogramowe kilogramy nie tylko bezpiecznie, ale i bez efektu jo-jo warto zmienić niektóre nawyki już dziś.
Jak zacząć?
Najbezpieczniejszy i najzdrowszy ubytek wagi to ok. 0,5 - 1 kilogram na tydzień. Przy małej zmianie nawyków żywieniowych i odpowiedniej motywacji pierwsze efekty zaobserwujemy już po ok. 10 - 14 dniach, co skutecznie zmotywuje nas do dalszej pracy.
Według “Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej” opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) codziennie przynajmniej 30-45 minut powinniśmy poświęcić na aktywność fizyczną. Możliwości jest bardzo wiele, bo wokół nas powstaje coraz więcej klubów fitness, a nawet grup biegowych o różnym stopniu zaawansowania. Dla tych co nie przepadają za ćwiczeniami polecamy przede wszystkim spacery. Nawet, gdy za oknem chłodno, warto np. po wieczornym posiłku ubrać się odpowiednio i pomaszerować wzdłuż osiedla. Wieczorem masz zbyt wiele obowiązków? Postaraj się wstawać 15 minut wcześniej i część drogi do pracy pokonaj szybkim marszem, a zamiast używać windy – zacznij chodzić po schodach.
- Przy zmianie nawyków żywieniowych i wzmożonej aktywności fizycznej nie zapominajmy także o regeneracji organizmu oraz jego odpowiednim nawodnieniu. Siedem godzin snu i przynajmniej 2 litry wody dziennie to absolutne minimum. Pamiętajmy również o pozytywnym nastawieniu do życia i naszych bliskich. Przestrzeganie zasady Work-Life-Balance jest niezwykle istotne w prawidłowym, codziennym funkcjonowaniu - mówi Paulina Barros, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Maczfit.
krótkim czasie możemy przygotować pyszny posiłek. Polecamy przede wszystkim smaczne i pożywne zupy-krem na bazie pieczonych buraków, czy dyni oraz ciepłe sałatki, których podstawą będą grube kasze lub pełnoziarniste makarony. Dodajmy do tego porcję dobrej jakości białka w postaci np. ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki), czy chude gatunki mięs i pełnowartościowy, zdrowy posiłek mamy gotowy! W ramach szybkich przekąsek polecamy jabłka i gruszki, które o tej porze są najsmaczniejsze, chipsy z jarmużu i warzywa z dodatkiem hummusu, guacamole. Postarajmy się także, by z naszego jadłospisu wyeliminować nadmiar soli i cukru, a także unikać produktów wysoko przetworzonych.
- Ze względu na wyższą kaloryczność i większą zawartość cukru w owocach niż w warzywach, przy redukcji masy ciała w naszym menu powinny dominować warzywa. Pamiętajmy również o regularnym jedzeniu, czyli co 3-4 godzinny. To zapewnia trwałe uczucie sytości i zapobiega nagłym napadom tzw. „wilczego głodu”. Kilka razy w tygodniu polecam mięso zastąpić roślinami strączkowymi. To bardzo dobre źródło białka, i błonnika, istotnych w kontroli masy ciała. - podpowiada Paulina Barros, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Maczfit.
Jesienne posiłki sprzyjające sylwetce.
Według IŻŻ u podstaw zdrowego odżywiania są warzywa i owoce. Powinny stanowić ok. 50% tego, co jemy w ciągu dnia. W dalszej kolejności rekomendowane są produkty zbożowe, nabiał a dopiero na końcu mięso, ryby i tłuszcze.
Jesienią na szczęście mamy sporo smacznych i sezonowych produktów, dzięki którym w