Partner: Logo KobietaXL.pl

Słodkie śniadania

Dla tych, co lubią zacząć dzień od kubka aromatycznej kawy ze słodkim dodatkiem
polecamy ugotowaną kaszę jaglaną, pełnoziarniste płatki (np. owsiane, orkiszowe)
lub brązowy ryż z dużą porcją świeżych owoców. Aby posiłek był bardziej sycący dodajmy chudy jogurt lub twaróg.

Pyszną opcją będzie też pożywny koktajl z owoców i warzyw zmiksowany z płatkami owsianymi i orzechami.

 

Ciasta, które nie tuczą

Wielbiciele drożdżówek, biszkoptów z owocami, czy muffinków nie muszą zapominać o ich istnieniu w pogoni za szczupłą sylwetką. Jeśli do ich przygotowania użyjemypełnoziarnistej mąki, chudego mleka, posłodzimy ksylitolem i zmniejszymy sugerowaną w przepisie ilość tłuszczu to staną się zdrową i wartościową przekąską.

Dzięki tym drobnym zmianom możesz sobie pozwolić na letni klasyk – czyli biszkopt z owocami, jagodziankę, czy malinową babeczkę

- Pamiętajmy, że dbanie o zdrową i smukłą sylwetkę nie oznacza rezygnacji z tłuszczów. Są one niezbędne do przyswajania witamin A, D, E i K. To także źródło kwasów omega-3 i omega-6. Zdrowe tłuszcze prócz tego, że poprawiają smak potraw, korzystnie wpływają na wygląd naszej cery, obniżają poziom złego cholesterolu, poprawiają pamięć i koncentrację. Do pieczenia słodkości polecam tłuszcze roślinne,
np. olej rzepakowy. Jeśli chcemy obniżyć wartość kaloryczną naszych dań tłuszcz częściowo możemy zastąpić musem z banana, avocado lub jabłka. - podpowiada Paulina Barros - specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Maczfit.

 

Dla ochłody zdrowe desery i lody

Hitem tego lata są samodzielnie przygotowane, zdrowe „lody bakaliowe” na bazie zmiksowanych bananów z chudym jogurtem lub tzw. „mlekiem roślinnym” (np. sojowym lub migdałowym), miodem, rodzynkami i orzechami. Tak samo jak w przypadku tradycyjnych sorbetów z sezonowych owoców, zmiksowaną masę należy włożyć na kilka godzin do zamrażarki.

Możemy też przygotować zdrowe mini serniczki - w pucharkach lub szerszych szklankach układamy warstwami ulubione, pokrojone w kostkę owoce i zmiksowany, chudy twaróg
z dodatkiem naturalnego jogurtu oraz odrobiny miodu lub ksylitolu.

Dobrze ochłodzi i orzeźwi nas również galaretka ze świeżo wyciskanego lub tłoczonego soku (nie z koncentratu), którą zagęszczamy żelatyną, czy agarem. Tak przygotowaną galaretką zalewamy ulubione owoce i schładzamy w lodówce, by stężała.

- Lody produkowane na masową skalę w większości przypadków na pierwszym miejscu mają cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy. W składzie są również niezdrowe zagęstniki, mleko w proszku i konserwanty. Dlatego szczególnie zachęcam do przygotowywania ich własnoręcznie. Z pomocą blendera zajmie nam to zaledwie kilka minut. - podpowiada Paulina Barros - specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Maczfit.

 

Czekoladowe, ale zdrowe

Fanom czekoladowych fit-wariacji polecamy szczególnie ciasto czekoladowo-kokosowe
na bazie czerwonej fasoli, które może być zarówno smacznym deserem jak i doskonałą, sycą przekąską pełną wartościowych składników: do puszki odsączonej fasoli dodajemy pół szklanki wiórków kokosowych, taką samą porcję wody, szklankę daktyli, 2-3 łyżki
kakao i łyżeczkę sody oczyszczonej. Całość miksujemy na gładką masę i pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach.

Polecamy także fit mus czekoladowy z 3 składników. Wystarczy dojrzałego banana i awokado zmiksować z 3 łyżkami kakao na gładką masę…i gotowe!

.

 

Tagi:

dieta ,  odchudzanie ,  ćwiczenia , 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Powrót