- Wybierając gotowe napoje roślinne w sklepie, warto pamiętać aby sięgać
po te fortyfikowane, czyli dodatkowo wzbogacone w składniki takie jak: wapń, witaminę D i B12. Pamiętajmy również, by sprawdzić na etykiecie, czy nie są dosłodzone. Tego typu produkty znakomicie zastępują tradycyjne mleko pochodzenia zwierzęcego. Możemy je dodawać nie tylko do kawy, ale również wszelkiego rodzaju wypieków, zup, czy sosów. – podpowiada Karolina Madej, specjalista żywienia człowieka i dietetyki z firmy Maczfit.
Na półkach sklepowych najczęściej spotykamy napój: sojowy, migdałowy, ryżowy, owsiany, kokosowy lub orzechowy. Oto krótki przewodnik po najpopularniejszych napojach roślinnych dostępnych na rynku:
Napój sojowy
W porównaniu z innymi napojami roślinnymi zawiera najwięcej białka. Świetnie sprawdza się do owsianek i granoli, koktajli warzywno-owocowych, dań słodkich
i obiadowych. „Mleko” sojowe zawiera nieco więcej tłuszczu od pozostałych tego typu napojów, dlatego jest chętnie wybierane do kaw typu latte i cappuccino, ponieważ łatwo je spienić. Na jego bazie produkuje się także wegańskie odpowiedniki jogurtu
i śmietany.
Napój migdałowy
Charakteryzuje się lekko orzechowym i delikatnym smakiem, przez co chętnie wybierany jest do dań na słodko. Napój ten jest źródłem witaminy E, która działa antyoksydacyjnie i wspiera pracę układu odpornościowego. Jest także bogaty
w nienasycone kwasy tłuszczowe, dlatego szczególnie poleca się go osobom mającym problemy z chorobami układu krążenia.
Napój ryżowy
Napój na bazie ryżu to najczęściej wybierany przez alergików, ponieważ jest bezpieczny dla osób uczulonych na soję, orzechy lub nietolerujących gluten.
To także jeden z najbardziej kalorycznych i najsłodszych napojów roślinnych, ponieważ zawiera sporą ilość naturalnie występujących cukrów, co wpływa na jego słodki smak. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny nie jest polecany cukrzykom.
Napój owsiany
Charakteryzuje się kremową konsystencją i delikatnym smakiem. Jest dobrym źródłem witamin z grupy B, a także składników mineralnych jak potas, żelazo, wapń
i magnez. Dzięki zawartemu w nim błonnikowi pokarmowemu lepiej syci niż inne tego typu napoje i dobrze wpływa na prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego.
Zrób sam roślinne „mleko”
- Napoje roślinne dostępne w sklepach mają nieco wyższą cenę niż mleko pochodzenia zwierzęcego, dlatego zachęcam do przyrządzania ich samemu w domu. Wszystkie tzw. „mleka roślinne” robi się w podobny sposób. Wystarczy opłukać,
a następnie moczyć przez całą noc 1 szklankę wybranego produktu, np. ziaren soi, ryżu, orzechów, kaszy, czy wiórków kokosowych. Rano jeszcze raz płuczemy
i miksujemy w blenderze z przegotowaną wodą. Po zblendowaniu przecedzamy przez gazę do innego naczynia, a to co na niej pozostało wyciskamy. Gotowe przepisy jak również filmy instruktażowe znajdziemy również w internecie Pamiętajmy jednak, że w przeciwieństwie do napojów dostępnych na sklepowych półkach, wykonywane samodzielnie w domu ,,mleko’’ roślinne nie będzie wzbogacone w witaminy i składniki mineralne. – mówi Karolina Madej, specjalista żywienia człowieka i dietetyki, Maczfit.