Jesień to doskonały czas na kurację sokową. Podpowiadamy jak przeprowadzić ją prawidłowo oraz jakie połączenia warzyw i owoców o tej porze są najsmaczniejsze.
Dlaczego warto przeprowadzić kurację sokową?
Sokowa kuracja to prawdziwa witaminowa bomba. Sprawi, że będziemy czuć się świetnie i może być doskonałym wstępem do wprowadzenia zdrowszych nawyków żywieniowych, takich jak np. zwiększenie w diecie liczby posiłków bogatych w produkty roślinne. O tej porze roku najlepsze na soki będę warzywa korzeniowe takie jak: buraki, marchew, pietruszka i seler, a także jarmuż, jabłka i gruszki.
- Dieta na bazie świeżo wyciskanych soków pozwala dostarczyć organizmowi skoncentrowanej dawki witamin i składników mineralnych. Kilka dni tylko na sokach to również dobra motywacja do kontynuowania zdrowego odżywiania. O tej porze szczególnie polecam przede wszystkim połączenie buraka, selera, jabłka i cytryny, a także jarmużu, marchwi, gruszki, cytryny ze szczyptą chilli. – podpowiada Paulina Barros, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Maczfit.
Na czym polega dieta sokowa?
Kuracja sokowa polega na zastąpieniu stałych posiłków świeżo wyciśniętymi sokami z owoców i warzyw. Im bardziej zróżnicowane i smaczne soki, tym łatwiej jest wytrwać w kuracji. Podczas diety wypijamy 400-500 ml soku co 2-3 godziny. Pomiędzy jego kolejnymi porcjami można popijać jeszcze wodę, zieloną herbatę i zioła. Jeśli na co dzień jadamy posiłki o regularnych porach to najlepiej pić soki o tych samych godzinach, co zazwyczaj jadamy posiłki.
Podczas kuracji sokowej lepiej zrezygnować z intensywnego treningu na siłowni. Ze względu na znaczne ograniczenie kalorii nasze ciało może nie podołać takiemu wysiłkowi. To znakomity czas, by dać organizmowi odpocząć i wyciszyć się. Można zatem pójść na jogę lub stretching. Dobrym momentem na przeprowadzenie diety jest weekend, kiedy zazwyczaj mamy mniej obowiązków.
– Kuracja sokowa powinna trwać najwyżej kilka dni. Chociaż soki są świetnym źródłem substancji bioaktywnych, to w dłuższej perspektywie do prawidłowego funkcjonowania organizm potrzebuje także białka i większej ilości zdrowych
tłuszczów i błonnika. Po jej zakończeniu najlepiej stosować urozmaiconą i dobrze zbilansowaną dietę, która przedłuży skuteczność kuracji sokowej. – mówi Paulina Barros, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Maczfit.
Przeciwwskazania przy kuracji sokami
Nie ma diety idealnej dla każdej osoby. Dieta sokowa także nie jest dla każdego. Nie powinny jej stosować m.in. dzieci, kobiety w ciąży, matki karmiące piersią, czy osoby chore na cukrzycę. Ostrożność powinni zachować także ci, którzy cierpią na schorzenia układu pokarmowego (np. zespół jelita drażliwego), ponieważ skoncentrowana dawka cukrów prostych może nasilić dolegliwości trawienne. Warto też pamiętać, że niektóre soki (szczególnie grapefruitowy) mogą wchodzić w interakcje z lekami. Wszelkie wątpliwości dotyczące stosowania diety sokowej najlepiej skonsultować z lekarzem lub dietetykiem.