Połączenie olejków eterycznych z olejem kokosowym zapewnia odpowiednie natłuszczenie skóry suchej. Świeże skórki z owoców cytrusowych dodają naszemu masłu witamin ważnych podczas pielęgnacji. Ponieważ komary nie lubią zapachu trawy cytrynowej czy paczuli, dodanie tych olejków daje nam dodatkowo przed nimi ochronę.
Składniki
1 szklanka oleju kokosowego
4 - 5 kropli pomarańczowego olejku eterycznego
4-5 kropli olejku cytrynowego
4-5 kropli olejku z trawy cytrynowej
opcjonalnie 4- 5 kropli olejku z paczuli
skórka z połowy pomarańczy
skórka z połowy cytryny
skórka z połowy limonki
Jak to zrobić:
Zanurzamy owoce w mieszance wody o octem winnym w stosunku 4 : 1. następnie dodajemy ¼ szklanki sody oczyszczonej i sok z 1 cytryny. Moczymy 20 minut. Ten zabieg pozwoli nam usunąć pestycydy z ich skórki. Obieramy owoce i zachowujemy potrzebną ilość skórki.
Teraz wlewamy olej kokosowy na patelnię i lekko podgrzewamy przez około 15-20 sekund, aż zmięknie, a następnie przekładamy do miski. Mieszamy, aż mamy pewność, że nie pozostały grudki, dodajemy skórkę z trzech owoców i ponownie mieszamy.
Dodajemy olejki eteryczne i ponownie mieszamy, sprawdzamy, aby olej nie był zbyt gorący podczas dodawania olejków eterycznych. Wstawiamy miksturę do lodówki do lekkiego stwardnienia. Blendujemy miksturę aż do uzyskania puszystej konsystencji. Przekładamy do pojemnika czy słoika, trzymamy w niezbyt ciepłym miejscu. Nasze masło do ciała jest gotowe!