Podobne artykuły:
Porcelanowa cera Japonek i brak zmarszczek to nie tylko, choć w dużej mierze kwestia diety. Ryby, owoce morza, herbata i ryż. Ten ostatni Japonki nie tylko jedzą, ale wykorzystują do robienia odmładzających maseczek.
Ryż jest bogaty w skwalen. Opisano szereg właściwości prozdrowotnych skwalenu. Ma on działanie chemoprewencyjne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne. Stwierdzono, iż może mieć istotny wpływ na przeciwdziałanie chorobie niedokrwiennej serca i opóźnienie procesów starzenia.
Skwalen ma również zdolność do wiązania wolnych rodników tlenu, przez co m.in. przeciwdziała zaburzeniom pracy mitochondriów w wątrobie.
W ryżu jest też kwas linolowy. Ma on również właściwości przeciwutleniające, stymuluje produkcję kolagenu oraz zwalcza zmarszczki. Skwalen dodatkowo chroni skórę przed szkodliwym działaniem słońca.
A oto japoński przepis na odmładzającą maseczkę:
3 łyżki ryżu
2 łyżeczki oleju kokosowego
1 łyżka mleka
1 łyżka miodu.
Ryż gotujemy około 10- 15 minut i odcedzamy. Zostawiamy wodę, w której się gotował. Dodajemy do ryżu olej kokosowy, miód i gorące mleko. Wszystko dobrze mieszamy. Na umyta twarz nakładamy maskę i czekamy aż do całkowitego wyschnięcia. Zmywamy ja wodą, w której gotowany był ryż. Już sama woda ryżowa ma świetne właściwości kosmetyczne, również dostarcza przeciwutleniaczy i opóźnia proces starzenia. Maskę stosujemy raz w tygodniu. Już po miesiącu widać wyraźną poprawę stanu skóry.