Jeśli w dodatku mamy warzywa ze sprawdzonych hodowli lub własnych ogródków, warto wykorzystać ich potencjał dla naszej urody.
Maseczka z pomidorami
Zmiksuj pomidora. Do mikstury dodaj kilka kropel soku z cytryny, kapsułkę witaminy E, łyżeczkę sody oczyszczonej i dobrze wymieszaj, aby uzyskać jednorodną masę, nałóż maskę na twarz i szyję i pozostaw do wyschnięcia. Następnie zmyj zimną wodą. Ta maseczka odmładza i nawilża skórę, a dzięki sodzie dodatkowo działa antybakteryjnie.
Maseczka z marchwi
Marchew jest bogata w witaminę A i jest dobra dla wrażliwej skóry. Warzywo to jest również stosowane jako lekarstwo na trądzik, zaskórniki, a także niweluje przebarwienia.
Zrób sok z marchwi i dodaj kilka kropli soku z cytryny, odrobinę miodu i mleka. Nałóż maskę i wykonaj masaż twarzy około 2 minut. Pozostaw na 15 minut i spłucz zimną wodą. Również za pomocą tej maski możesz leczyć przebarwienia na skórze wokół kolan i łokci.
Maska ziemniaczana
Ta maseczka jest świetna dla osób, które mają problemy z suchą skórą. Umyj ziemniaka, obierz, zetrzyj na tartce, a następnie wymieszaj z niewielką ilością mleka. Nałóż na twarz i pozostaw na 10 minut, a następnie spłucz zimną wodą.
Maseczka czosnkowa
Czosnek jest bogaty w witaminy A, C i E, które chronią skórę przed promieniami słonecznymi i wolnymi rodnikami. Ma właściwości bakteriobójcze. Maseczka jest idealna dla skóry trądzikowej i skłonnej do wyprysków.
W misce wymieszaj 1/2 łyżki mąki kukurydzianej, sok z cytryny i zmiażdżony ząbek czosnku. Dodaj kilka kropli mleka. Nałóż maseczkę na twarz i pozostaw na 10 minut. Umyj zimną wodą.