Wiadomo, że aby uzyskać piękną tonację opalenizny potrzebujemy karotenoidów. Ponieważ nasz organizm sam ich nie syntetyzuje, warto jeść marchew, dynię czy mango.
Ale kto lubi poparzoną, czerwona i szybko schodzącą skórę? Każda z nas chciałby przecież móc wylegiwać się na słońcu praktycznie bez ograniczeń i mieć cudowna, brązową opaleniznę.
Jest na to rada – trzeba jeść duże ilości pomidorów.
Kurację należy zacząć już na dwa tygodnie przed planowanym urlopem. .
Dlaczego tak się dzieje, że pomidor chroni przed oparzeniem i zapewnia piękny kolor skóry?
To zaleta zawartego w nim likopenu. Dzięki niemu pomidor jest czerwony. Ale likopen jest naturalną ochroną przed promieniowaniem UVA i UVB. Jest też silnym antyoksydantem, chroniącym przed stresem oksydacyjnym, który powoduje starzenie się i raka skóry.
Żeby uchronić się przed poparzeniami jedz pomidory w każdej postaci – świeże, suszone, pastę pomidorową czy możesz też pić pomidorowe soki.